ПП и БСП отложиха срещите с президента, ГЕРБ и ДПС се явиха

Снимка:btvnovinite.bg

“Продължаваме Промяната” помоли консултациите при президента Румен Радев относно съставянето на ново правителство в рамките на 47-мото Народно събрание да се отложат, съобщиха от пресцентъра на партията. От “Продължаваме Промяната” са посочили в официално писмо, подписано от председателя на парламентарната група на партията Андрей Гюров, причините за исканото отлагане. Мотивите са свързани с провеждането на извънредно заседание на Комисията по бюджет и финанси за приемане на второ четене на актуализацията на държавния бюджет, както и извънредното заседание на парламента утре, на което се очаква да се гласува актуализацията на бюджетите на НЗОК и ДОО, което ще осигури навременно изплащане на пенсиите и помощите за бизнесите и работещите семейства. 

“Когато се видим с президента, да можем да проведем едни наистина смислени консултации, които ще се проведат в края на седмицата, след като той се прибере от Мадрид”, посочи той.

Гюров добави, че по време на срещата той очаква да се видят с ясен мандат както от партията “Продължаваме промяната”, така и с коалиционните партньори. Целта е да се проведат добри консултации. По думите му за ПП е много важно процесът при връчване и получаване на мандат да върви възможно най-бързо. Заради това още тази сутрин премиерът Кирил Петков е връчил в деловодството на НС оставката на правителството, за да може да се задвижат всички процедури. 

Дали ще бъде предложен Кирил Петков за премиер ще стане ясно по след края на консултациите и националния съвет на ПП, отговори още Андрей Гюров.

Ръководството на ПГ на “БСП за България” също съобщи, че няма да участва днес в консултациите при президента. В момента тече второ четене на държавния бюджет, по който има направени десетки предложения, посочват от левицата.

“За нас е по-важен бюджетът, за да гарантираме увеличението на пенсиите, данъчните облекчения за младите семейства, помощта да земеделците, ваучерите за работниците, подкрепата за бизнеса и допълнителни средства за транспортния сектор. Ще участваме в консултации в друг ден, когато сме сигурни, че сме осигурили семействата и икономиката за следващите месеци”, заявиха депутатите от БСП.

Междувременно на консултациите при президента се явиха ГЕРБ и ДПС. Председателят на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова заяви при срещата с президента, че формацията ще върне втория проучвателен мандат в случай, че първият, който ще бъде връчен на “Продължаваме Промяната”, е неуспешен. 

Политическият опит, който натрупа ДПС през годините на прехода, означава и много висока отговорност към избирателите. Отговорното отношение на вашето Движение към етнически мир по времето на прехода е факт. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и останалите представители на парламентарната група на ДПС, които присъстват на консултациите при държавния глава.