ПП няма да подкрепи първия мандат на ГЕРБ

Снимка: vesti.bg

Не може да има правителство на всяка цена – рожба на задкулисни и безпринципни договорки, и в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. Това каза президентът Румен Радиев на консултациите с представителите на „Продължаваме Промяната“ (ПП).

Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 48-ото Народно събрания съгласно конституцията преди да връчи първия мандат за съставяне на правителство.

За консултациите дойдоха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, председателят на парламентарната група Андрей Гюров, Калина Константинова, Никола Минчев. 

Като поздрави „Продължаваме Промяната“ с постигнатия резултат на изборите от 2 октомври, президентът добави, че с гласа си избирателите им отредиха отговорна роля в новия парламент и важно място в политическия дневен ред, но отново не заложиха само на една политическа сила. Това е знак към всички политически партии в 48-ото Народно събрание, че е нужен  диалог, усилия за намиране на ефективни решения, не само поредните предизборни обещания и зацикляне в поредните избори, каза президентът.

Радев очаква на срещата от ПП да споделят тяхната оценка за хода на диалога и на преговорите в 48-ото НС с другите политически сили за съставяне на правителство, дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия. Без да обричаме първия мандат предварително, но около какви идеи бихте търсили обединение и подкрепа от кого, ако стигнем да втория мандат, който отива в ПП, посочи още президентът.

Държавният глава отбеляза ,че Народното събрание има и други важни задачи – трябва да вземе редица отлагани от няколко парламента решения, които българските граждани очакват и в тази връзка президентът очаква да се чуе позицията на ПП как виждат приоритетите в работата на парламента, за попълване на конституционно установени органи, които работят с изтекъл мандат, а други са в непълен състав, както и какви мерки предвиждат за подпомагане на българските граждани, отношението им към Плана за възстановяване и устойчивост и към бюджета.

Нашата готовност е да говорим по всички тези 16 приоритета на “Продължаваме Промяната”, но да не подкрепим правителство с първия мандат.  Това каза съпредседателят на “Продължаваме Промяната” (ПП) Кирил Петков по време на консултациите при президента Румен Радев. 

Петков заяви, че подкрепа на правителство с първия мандат би било “измятане от обещанията на половин милион  българи, които ни подкрепиха на предишните избори”.  

Той бе категоричен, че ще направят всичко, което зависи от тях, за да бъдат приети законите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост, и дългосрочната им борба за съдебната реформа.

Освен това, Петков обясни, че още в първия ден на 48-ото Народно събрание ясно са комуникирали, че ПП ще бъдат водени изцяло от два принципа при взимането на решенията – първият е да могат да бъдат решени максимален брой реални проблеми на българските граждани. Там сме заявили 16 политики, сред които продължаване на подпомагането на българските семейства, вдигане на минималната работна заплата, продължаване политиката за подпомагане на възрастните хора с увеличение на пенсиите, данъчни облекчения за младите семейства. 

Той каза, че имат и доста сериозна програма за бизнеса, която предвижда вдигане на прага на ДДС за регистрация на фирми, подпомагане на бизнеса с цената на тока, таван за цената на газа. Петков допълни, че това трябва да стане, без бюджетният дефицит да надвиши  три процента и при запазване на фискалната стабилност на България.

По отношение на съдебната реформа, Петков заяви, че се радва да види, че Венецианската комисия одобрява плана им за ограничаване и контрол на правата на главния прокурор. Нашият втори принцип, който ще спазваме, е принципът да си спазваме обещанията. Предизборните обещания да не се обръщат след изборите, добави Кирил Петков.