ПП няма да води преговори с ГЕРБ за правителство

Снимка: mediapool.bg

Водачите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев дадоха брифинг в БТА, на който споделиха политическите си планове и парламентарни приоритети. Те дадоха отговор на предложението на ГЕРБ за съставяне на евроатлантическо правителство.

“Продължаваме  Промяната” (ПП) ще бъде конструктивна опозиция на кабинет на ГЕРБ, заяви Асен Василев. Той подчерта, че над половин милион избиратели са подкрепили формацията на вота с ясното послание, че “няма да влезем в коалиция на кражбата”. Няма да пречим на сформирането на кабинет, увери Василев.

 Но беше категоричен, че ПП няма да участва в преговори за правителство с мандат на ГЕРБ-СДС. Той отново повтори, че обещанието им да не влизат в коалиция с Бойко Борисов трябва да бъде спазено. Ако се стигне до мандат на друга формация, включително и тяхната, ще се проведат вътрешнопартийни обсъждания, след които ще се вземе решение.

Не би било добре за България да има предсрочни избори, изтъкна Асен Василев на пресконференция в Националния пресксклуб на БТА. Двамата съпредседатели – Кирил Петков и Асен Василев, заявиха, че няма да подават оставка, заради това, че са втора политическа сила.

Кирил Петков коментира и широко обсъжданата хипотеза за възможна подкрепа за експертно правителство с евроатлантическа ориентация – с герберски мандат. “Нашата дефиниция за евроатлантическо правителство е правителство без корупция”, посочи той, като така потвърди, че подкрепа за кабинет на Борисов няма да има при никакви обстоятелства. “Не е редно да се подменя вотът на избирателите чрез политически конструкции”, добави той.

Петков изброи политики, които биха подкрепили – минимална работна заплата, политика по доходите, облекченията за деца. Това, по думите му, означава конструктивна опозиция.

Асен Василев в отговор на въпрос на БТА каза, че няма да отидат на разговор с ГЕРБ, а ако получат втори мандат, ще има първо заседание и след това ще бъде обявено решението им. Надяваме се ГЕРБ да успеят да съставят кабинет, те са опитни, както казват, посочи Василев.

Василев подчерта, че върху ГЕРБ-СДС, ДПС и “Възраждане” пада отговорността за ново управление, след като свалиха предното в миналия парламент. По думите му, ПП няма да подкрепи настоящото служебно правителство да продължи да работи като редовно, тъй като смята за “странно” поведението на редица служебни министри – например, енергийния – и има въпроси към тях. В ПП не гледат с добро око и на хипотезите за експертен, технократски и др. модели за управление. “Това са завоалирани коалиции”, включи се Петков.