Правителството губи доверие според “Тренд”

Полагане на клетва на министрите от правителство "Петков", снимка БТА

Четиридесет процента от българите са променили отношението си спрямо Русия в негативна посока, заради военната инвазия в Украйна, показват данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник “24 часа”, посветено на нагласите спрямо основните институции, формации и войната в Украйна. Изследването е реализирано в периода между 5 и 12 март чрез пряко полустандартизирано интервю “лице в лице” чрез таблет сред 1007 души на възраст 18+.

 Според данните  46% не са си променили отношението. В най-голям дял са променили отношението си в негативна посока привържениците на ГЕРБ, „Продължаваме Промяната“ и “Демократична България”, а в най-малък  – тези на “Възраждане” и БСП.

Само 16% смятат, че руската военна инвазия в Украйна е оправдана, докато 61% са на обратното мнение. Сериозна подкрепа изследователите регистрират и по въпроса за украинските бежанци – над две трети от всички интервюирани са на мнение, че България трябва да приема украински бежанци на своя територия.

Огромното мнозинство от 77% от всички българи са на мнение, че НАТО не трябва да се намесва пряко, с военно участие, на страната на Украйна в конфликта ѝ с Русия. Само 9% не споделят тази позиция.

Войната в Украйна и влошената международна обстановка водят до промяна в структурата на оптимизма и песимизма на българина за бъдещето на страната. Делът на песимистите (47%) вече е по-голям от този на оптимистите (40%), докато само месец по-рано стойностите бяха обърнати.

Динамичните събития от последния месец, като покачването на цените на основни стоки и услуги, искрите между президент и изпълнителна власт и търканията между партньорите в коалицията, недвусмислено са дали своето отражение върху обществените нагласи. Регистрираме спад по основни индикатори, констатират от “Тренд”. 

Отрицателната оценка за работата на парламента се покачва от 52% през февруари до 64% през март. Положителните оценки падат от 29% през февруари до 24% през март. При оценката за работата на правителството се вижда дори по-драстична промяна. От началото на мандата на този кабинет оценките за положително и отрицателно отношение бяха напълно сходни (39% положителни и 40% отрицателни през януари и февруари). През март положителната оценка за работата на правителството са 29%, а отрицателната – 56%.

При оценката за работата на президента, динамиката не е толкова сериозна, но и там регистрираме ерозия, която прекъсва положителния тренд от последните няколко месеца, коментират от “Тренд”.  През февруари 55% оценяваха положително работата на държавния глава, а една трета отрицателно. През март положителните оценки са 49%, а отрицателните 39%, според анализаторите. Те отчитат промени и при електоралните нагласи. За последните два месеца „Продължаваме Промяната“ губи 3,5% от подкрепата си сред гласуващите. Формацията около Кирил Петков и Асен Василев продължава да заема първа позиция, но с минимална преднина от 1% пред основния си опонент. ГЕРБ от своя страна стоят статично като подкрепа с 21,9% от гласуващите. ДПС заема трета позиция с 11,4% от заявилите, че ще гласуват на следващи избори, като веднага след нея се нарежда БСП с 10,4% от гласуващите. Следват „Има такъв народ“ (7,5% от гласуващите), “Демократична България” (7,4% от гласуващите) и “Възраждане” (7,3% от гласуващите) на пренебрежима дистанция помежду им.