Правителството започна да прави отстъпки заради недоволството на големите търговски центрове

Правителството започна да прави отстъпки заради недоволството на големите търговски центрове. Икономическият министър Лъчезар Борисов се включи днес в седмичния брифинг на НОЩ, за да обяви нови “указания”, които дават възможност на доста от затворените магазини след 22 март да подновят работата си. Промяната идва по-малко от седмица след началото на новия режим на противоепидемични мерки.

Магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има пряк достъп от улицата, могат да продължат своята дейност, спазвайки противоепидемичните мерки, каза Борисов. 

Магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м. за нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност, като обосбят площ за достъп на клиентите си от не повече от 300 кв.м. с “преградни стени, ленти, щандове и други начини, които да не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ”. 

Извън търговските обекти – на открити площи – ще може да се осъществява търговска дейност на открито, каза още министърът на икономиката. 

Последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов налагаше забрана за посещения в моловете с изключение на обектите като хранителни стоки, банки, застрахователи и офиси на телекоми. 

Беше забранено и да се посещават големите магазини за нехранителни стоки с нетна площ над 300 кв.м. Това накара много от търговците на електроника, спортни стоки и др. да започнат да обслужват клиентите си само онлайн или “до вратата” на магазините на място.