Ще има ли правителство след изборите на 11 юли?

Министерски съвет на Република България

На старта на предизборната кампания социологическите агенции прогнозират, че вероятно шестте партии представени в 45-ия парламент ще влязат и в следващото Народно събрание. Ще успеят ли те да съставят правителство, след като ще имаме почти същата конфигурация на политическите сили?

Припомняме, че президентът Румен Радев призова партийните лидери да внимават какво говорят по време на предизборната кампания, защото ще трябва да съставят правителство след изборите. Според политически наблюдатели, това изявление се тълкува като ясен знак, че след тези избори ще имаме правителство избрано от Парламента.

 Първата и основна работа на ГЕРБ е да състави свое правителство, коментира пред БТА  Христо Гаджев, депутат в 45-то Народно събрание и кандидат за народен представител в 46-я парламент.
ГЕРБ са убедени, че ще бъдат първа политическа сила на тези избори и съответно ще получат първи мандат за управление. Гаджев заяви, че така както са направили и през април в 45-то НС, ще поканят на разговори всички партии, които отговарят на тяхната  визия за развитие на България, без БСП и ДПС, за една бъдеща управленска програма. От там дали те ще се съгласят зависи сформирането на правителство.
Какво друго правителство ще се сформира, зависи единствено и само от резултатите от изборите. По принцип от ГЕРБ са готови да подкрепят всяка една политика, която отговаря на нейната политическа програма на предизборните обещания пред избирателите и българските граждани и неща, които отговорят на тяхното виждане за развитие на страната.


От “Има такъв народ” на този етап отказват коментар по темата. Пред БТА председателят на 45-ото НС Ива Митева коментира миналата седмица, че този път, според нея от ИТН трябва да се опитат да съставят правителство, което означава коренна промяна в тяхната позиция.


Попитани дали биха подкрепили правителство на малцинството, съставено от партиите на протеста, от БСП коментираха, че ще обсъждат всички тези въпроси след като видят резултатите от вота. “След резултатите от изборите ще коментираме всички възможни сценарии” е заявил заместник-председателят на БСП по коалиционната политика Атанас Зафиров, който е и водач на листата на “БСП за България” в Сливен.


От ДПС са готови да подкрепят всеки, който е в състояние да състави правителство. Заместник-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов каза:
“Ние ще подкрепим всеки, независимо дали участваме пряко във властта, стига да се нормализира всичко, за да тръгне държавата, да се направи тази стъпка към ускореното развитие”.

Пред членове и симпатизанти на ДПС във Ветово, заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев коментира поведението на шестте партии в 45-то НС. Къде сте чули политици да не харесват вота на избирателите? – попита Цонев и посочи, че вместо това партиите са върнали вота на избирателите. “Много несериозно – това не е поведение на държавници, това е поведение на хора , които случайно са попаднали там, които не знаят нито защо са там, нито накъде да поведат хората”, посочи Цонев.
Той припомни, че ДПС от трибуната на НС е поискало, освен оставката на Бойко Борисов и още една оставка и на президента Румен Радев.
“Е, добре, на какво основание, ние не сме партии на протеста!? Разбира се, че сме. На какво основание “Да, България” е партия е на промяната, партия чиито лидери промотираха ГЕРБ, докараха го на власт 2009 с антитурска и анти ДПС реторика”, продължи Цонев.
“Казвам ги тези неща сега. Когато отидем в парламента и ни изпратите там, ние сме готови да седнем на една маса с тези хора и да видим на къде ще върви България. Различията сега – после общите неща в името на България. Това е ДПС, затова и ДПС е различна партия от другите”, заяви Йордан Цонев.


Ген. Атанас Атанасов, съпредседател на “Демократична България” изрази увереност, че след предстоящите парламентарни избори, трябва да се търси общо мнозинство, което да излъчи правителство.
“Аз и моите колеги смятаме, че така наречените “партии на протеста” или “партиите на промяната” разполагат с ресурс да получат на предстоящите избори мнозинство в парламента. Така че на първо място трябва да има стремеж за получаване на мнозинство, което да състави правителство”, смята Атанасов.
Според него, ако няма мнозинство, трябва да се състави правителство, като подкрепата за него се търси не на базата на коалиционни споразумения, а на базата на отговорност от страна на народните представители.
„И другите политически партии заявяват, че искат промяна, след като искат промяна, нека да подкрепят нашето правителство”, каза ген. Атанасов. Относно евентуална подкрепа от страна на ДПС, ген Атанасов посочи: “Ние от ДБ разговори и преговори с ДПС не водим. След като те заявяват, че искат да подкрепят правителство на промяната, нека да го подкрепят, без да участват в него”.
Той уточни, че от “Демократична България” имат идея за обща платформа с партиите на протеста. “Разбира се, че ние имаме различия помежду си, но най-важните въпроси за нас на първо място, е радикална съдебна реформа, определени законодателни промени, които да подобрят бизнесклимата в страната”, посочи ген. Атанасов и уточни, че има база, върху която да се стъпи, за да се състави въпросната платформа.
По време на тази кампания ще търсим начин да бъде отделено спорното от безспорното, казано най-общо и това, което е безспорно за развитието на страната трябва да ни обединява, смята още съпредседателят на ДБ.


Мая Манолова, председател на коалицията “Изправи се! Мутри вън!” коментира, че ясно и категорично вече са заявили, че не влизат в никакви колаборации с ДПС и не търсят никаква подкрепа от ГЕРБ. “Ще правим правителство на промяната, в което ще участват трите формации, ние ще имаме 121 гласа”, уверена е Мая Манолова.

От своя страна Татяна Дончева, в предаването „Денят” с Веселин Дремджиев по TV+ заяви, че тя не изключва парламентарна подкрепа от ДПС на правителство съставено от партиите на протеста, но без тяхно участие в правителството и без поемане на никакви ангажименти към тях. Според нея това е реалистичен вариант, защото трите партии едва ли ще съберат необходимото мнозинство от поне 130 -135 парламентаристи, за да се осигури необходимия буфер за успешно функциониране на правителството.