Правителството предложи смяна на шефа на ДАНС

Снимка: 24chasa.bg

Служебният премиер Стефан Янев съобщи пред медиите след заседанието на Министерския съвет, че днес правителството е взело решение за освобождаване на настоящия председател на Държавна агенция “Национална сигурност” /ДАНС/ Димитър Георгиев и предлага на президента да издаде указ за неговото освобождаване. Предлага се на негово място да бъде назначен Пламен Тончев, който е служител на ДАНС и в момента е директор на регионална структура на ДАНС, съобщи БТА.

Смяната стана възможна след като Георгиев прекрати 4 месечния си неплатен отпуск, по настояване на премиера Янев.


С поведението си този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата и създаде основание да се смята, че той предприема политически мотивирани действия, за една длъжност, която е деполитизирана по закон, мотивира премиерът решението на правителството за освобождаване на Георгиев.
В отговор на въпрос дали ще има още уволнения в службите и в частност в агенцията за разузнаване, премиерът каза, че обществото ще бъде информирано, когато правителството вземе решение.

Според бившият министър председател Бойко Борисов тази смяна се предприема заради разкритата руска шпионска мрежа.


Премиерът изтъкна, че почтеността и професионализмът са основните критерии за запазване на длъжността не само за работещите в службите, а за всички заети в администрацията на високи управленски нива. Ако констатираме, че има проблем с тези качества, ще предприемем необходимата смяна в каквато посока е необходима. Това го правя с уговорката, че такива смени ще се правят само на управленски нива – хора, които не показват професионализъм, почтеност и ангажираност към длъжностите, които заемат, всички останали граждани, работещи в администрацията да бъдат спокойни, не тръгваме да правим чистки, пучове или не знам още какви модерни думи, коментира премиерът. Той допълни, че служебният кабинет няма намерение да променя устройствените правилници  или да се намалява бюджетирането и съответно да се закриват административно бройки.


Янев изрази надежда държавата да върви в нормален ритъм на работа и напомни, че за това служебното правителство е поело ангажимент, както и да има публичност.
Не следя изявленията на партийните лидери, заяви служебният премиер в коментар на казаното от бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, че служебното правителство и държавният глава няма да гарантират честността на изборите. Не мога да коментирам кой какво е казал в детайли, но мога да ви кажа един коментар на един рефрен, който се повтаря напоследък, че служебното правителство е с амбициозна програма  да овладява държавата. Мисля, че от нашите действия по-скоро можете да направите извода, че се опитваме да освободим държавата от незаконосъобразни практики и действия, опитваме се да освободим държавата и нейните институции да работят в интерес на хората и обществото по спазване на законите и правилата, заяви премиерът. Ако това е обвинението, че правим нещо грешно за държавата, аз съм готов да поема тази вина, заяви Стефан Янев.

Предложеният за нов шеф на ДАНС Пламен Тончев е в продължение на 11 години председател на ДАНС във Враца.