Новият председател на КЕВР не очаква драматични промени на цената на тока

Станислав Тодоров, снимка: БГНЕС

Очакването на новия председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Станислав Тодоров е да няма драматични промени за повишаване на цените на електроенергия за битовите потребители. Тази прогноза той направи като експерт, защото основният двигател за искане за увеличаване на цените – повишените разходи за технологични загуби на енергоразпределителните дружества, вече е неутрализиран от намесата на правителството и законодателния орган. Въпреки тези си очаквания той не пожела да прогнозира какво точно ще се случи с цените на тока, парното и водата, след като отпадне действието на мораториума на НС. “Би било опасно да правим такава прогноза, без да се запознаем с данните и да съм получил анализите от колегите”, отбеляза той, цитиран от БТА.

Тодоров набеляза три основни теми при встъпването си в длъжност по време на тържествен акт в сградата на регулатора. Едната е мораториумът, който беше наложен от Народното събрание върху решението на КЕВР за цените на тока, парното и водата. По думите му, този мораториум, по желание на НС, може да отпадне. КЕВР ще бъде готов в най-кратко време да предостави всички анализи, за да може парламентът да разбере какво следва както по отношение на потребителите, така и по отношение на производителите и енергоразпределителните дружества.

Същото в пълна сила важи и за сектора “Топлоенергетика”. Резултатите от анализите на КЕВР ще бъдат съобщени на НС.

Третият основен проблем са новите бизнес планове на ВиК дружествата. Тези бизнес планове трябваше да влязат в сила началото на годината. Всички ВиК дружества имат инвестиционна програма, имат оперативни разходи, които трябва да формират цената към потребителите. Мораториумът има влияние върху тях и това е следващото нещо, което трябва да се разгледа от КЕВР.

КЕВР няма отношение по продължаването или прекратяването на действието на мораториума, изтъкна Тодоров. По въпроса дали Комисията ще бъде политически зависима или не с намаляването на членовете й от девет на пет члена, Тодоров не пожела да коментира тази промяна, защото е приоритет на НС. Той се надява КЕВР да бъде достатъчно оперативна и да реагира на нуждите на пазара и на битовите потребители в нужните срокове.