Президентът встъпи във втория си мандат

Снимка: mediapool.bg

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова встъпиха в длъжност за втория си мандат на церемония на площад “Св.Александър Невски”.

„В идните години ще бдя страната да не се отклони от пътя, ще отстоявам суверенитета, закона, сигурността и справедливостта, защото това е нашата дългосрочна и неотменна мисия”, заяви държавният глава в словото си на церемонията.
„Политическата промяна е само първа крачка, чакат ни още много изпитания и се надявам цялото политическо поколение да го осъзнава”, посочи той.

В словото си президентът посочи, че първият им мандат с вицепрезидента Йотова е минал в изтощителна борба, но хората са подновили пакта на доверие, от който черпят сили и им благодари за подкрепата.

Пет години посветихме на битката за законност и демокрация. Призовавах и работех за единение, каза Румен Радев. Той посочи, че са го упреквали, че разединява, но гласовете на гражданите недвусмислено са показали, че обществото ни иска и трябва да се раздели с част от наследеното минало.

Победихме с общи усилия, извадихме обществото от апатията, върнахме на хората честните избори, а на парламента възможността да реформира отхвърления управленски модел, да укрепи държавността, да пребори корупцията, да съживи демократичните институции, каза държавният глава. Народът се произнесе и днес знаем около кои принципи градим единството си – тези за законност, справедливост и просветеност, за истинско европейско развитие на България, каза Румен Радев.

Президентът припомни заявеното в началото на първия му мандат, че за него не е важно колко време ще бъде президент, а какъв президент ще бъде и заяви, че това убеждение го е мотивирало и в най-трудните моменти да не прави компромис с принципите си и да остане на страната на хората. Ще продължа да бъда президент на всички български граждани, независимо от партийна принадлежност, етнос и религия, да отстоявам правата и интересите и достойнството на своя народ, каза президентът Радев. Вярвам, че заедно ще продължим да градим свободна, демократична, просперираща и модерна държава, заяви той.

На церемонията държавният глава прие почетния строй на представителните части на Българската армия. Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на България. Прозвучаха 21 артилерийски салюта. Президентът положи венец пред Паметника на Незнайния воин и отдадe почит пред загиналите за свободата на България.

Церемонията завърши с тържествен марш на почетния караул.
Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова запалиха свещи в църквата “Света София”.

Сред присъствалите на церемонията бяха председателят на парламента Никола Минчев, премиерът Кирил Петков, министри, депутати, висши военни, висши магистрати, духовници, Симеон Сакскобургготски, съпругата на държавния глава Десислава Радева, дипломати, граждани.

Пред президентството Румен Радев и Илияна Йотова бяха посрещнати от десетки граждани, които ги поздравяваха, снимаха се с тях и разговаряха.

Президентът и вицепрезидентът влязоха в президенството през шпалир от гвардейци пред Парадния вход за началото на втория им мандат.