Президентът на Украйна благодари на България за подкрепата

Днес на посещение в България пристигна президентът на Украйна Володимир Зеленски. По-късно в Министерския съвет премиерът на България акад. Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха Съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна. 

Министрите на енергетиката на двете страни подписаха меморандум между министерствата на енергетиката на България и Украйна за сътрудничество в областта на енергетиката. 

Искам да ти благодаря, България, за подкрепата и защитата на нашите хора. Това каза на брифинг в Министерския съвет президентът на Украйна Володимир Зеленски след среща с премиера акад. Николай Денков и вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

Много е важно, че в тази морална криза в Европа, България е защитница, противник на политиката на геноцид, която Русия води против нашата независимост, добави президентът на Украйна.

Независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона. Това каза на брифинг в Министерския съвет премиерът акад. Николай Денков след срещата с президента на Украйна Володимир Зеленски. 

България е последователна в подкрепата си за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, защото сме убедени, че независима и суверенна Украйна е ключова за евроатлантическата сигурност в региона. Русия трябва да се изтегли безусловно в нейните международно признати граници, както и да понесе съответната отговорност, заяви Денков. 

Искам да изразя нашата солидарност с народа на Украйна и с жертвите на тази жестока война, която бушува и в момента. Това заяви президентът Румен Радев на срещата с президента на Украйна Володимир Зеленски. 

Междувременно в Народното събрание със  157 гласа „за“ и 57 – „против“ парламентът подкрепи членството на Украйна в НАТО, след възстановяване на мира на нейна територия.

„За“ бяха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“(ПП-ДБ), ДПС и „Има такъв народ“, които са и вносители на декларацията.

Против бяха от „Възраждане“ и „БСП за България“.

В текста се казва, че 49-ото Народно събрание заявява, че най-прекият и желан път за възстановяването на мира в Украйна, Черноморския регион и Европа, е пълното и незабавно доброволно оттегляне на Руската федерация извън международно признатите граници на държавите на всички засегнати от нея суверенни държави.

Народното събрание категорично настоява за незабавно прекратяване на ядрения шантаж, както и на всички действия на Руската федерация, в остро противоречие с Устава на ООН, които представляват най-сериозният удар срещу мира и благоденствието както на европейските, така и на руския народ;“  НОВО

Подкрепя формулата за мир на президента на Украйна Володимир Зеленски, чиято цел е траен и справедлив мир.

Предстои украинският президент ще се срещне и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта на декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.