Внасят искане за прекратяване мандата на Иван Гешев

Иван Гешев

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова заяви пред журналисти в парламента, че днес или в петък ще внесе във Висшия съдебен съвет новото искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. Мотивите Йорданова обеща да коментира след внасяне на искането.

Тя посочи, че на заседание на пленума на Висшия съдебен съвет ще бъде разгледан и казусът, при който Върховният административен съд върна на съвета първата, внесена от предишния правосъден министър Янаки Стоилов, процедура за прекратяване на мандата на Иван Гешев.

Не водим война и битка с календара, да се извъртят всички процедури, каза Йорданова и допусна възможността двете преписки да се движат отделно, но да бъдат разглеждани на едно заседание на ВСС.

Правосъдният министър изрази надежда скоро в парламентарната правна комисия да влязат предложенията за промени в Закона за съдебната власт.

Йорданова участва на заседание на правната комисия в НС.

Междувременно от пресцентъра на Главна прокуратура на Република България съобщиха, че в резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция “Национална сигурност” е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България. 

Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност.

Казусът е отпреди няколко години и сега се използва ситуацията, в която г-н Гешев да се опита да лустроса по някакъв начин имиджа на специализираната прокуратура, защото знае, че предстои закриване на специализираната прокуратура и съд. Това коментира пред журналисти председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов (“Демократична България”). “След дъжд качулка”, каза още той.