Принц Филип почина на 99 години

Снимка : The Guardian

Съпругът на британската кралица Елизабет II – принц Филип, е починал на 99-годишна възраст, съобщиха от Бъкингамския дворец.

“С голяма мъка Нейно величество Кралицата обяви смъртта на своя обичан съпруг, Негово кралско величество принц Филип, херцог на Единбург”, гласи съобщението на Бъкингам.

Филип Маунтбатън, бивш принц Филип Гръцки, е роден на 10 юни 1921 година. Израснал предимно в Англия, той учи в училището Гордънстаун близо до Елгин, Шотландия и след това завършва Кралския морски колеж (Britannia Royal Naval College) в Дартмут, Девън. Принц Филип участва активно във Втората световна война от януари 1940 до края ѝ, на служба във военноморския флот на Великобритания.

През февруари 1947 Филип става британски поданик, като се отрича от правото си на наследяване на гръцкия и датския трон и приема фамилията на майка си – Маунтбатън[3]. През същата година той сключва брак с принцеса Елизабет, бъдещата кралица на Обединеното кралство. След сватбата получава титлата херцог на Единбург, а от 1957 година неговата титла е „Негово Кралско Височество Принц Филип, Херцог на Единбург“. През 1948 г. се ражда и първото им дете – престолонаследникът принц Чарлз. След това идват принцеса Ан (1950), принц Андрю (1960) и принц Едуард (1964). Елизабет се възкачва на престола през 1952 г. след неочакваната смърт на баща ѝ Джордж VI

Филип и Елизабет имат четири деца – Чарлз, Ан, Андрю и Едуард, осем внуци и десет правнуци. Филип беше най-дълголетният принц-консорт в историята на Великобритания. Като такъв той е осъществил 637 самостоятелни задгранични визити, изнесал е 5500 речи и е бил председател или член на над 780 организации. “Смятам, че съм дал своето и сега искам малко да се порадвам”, заяви херцогът на Единбург след оттеглянето си през 2017 година.

Плановете за погребението на принц Филип ще бъдат съобразени с Ковид пандемията. Очаква се да не се организират масови мероприятия.

Датата все още не е обявена, но се очаква това да стане през следващите дни.

Погребението на херцога по всяка вероятност ще се проведе в параклиса “Сейнт Джордж”, замъка Уиндзор, както беше планирано.

Съгласно действащите ограничения в Англия на погребенията могат да присъстват максимум 30 души.

Хората ще могат да наблюдават церемонията по погребението по телевизионните програми. Панихида може да бъде отслужена по-късно, след като Великобритания се справи с най-тежката криза на общественото здраве за това поколение.