Фармацевт Александра Миткова: Всеки трети има проблем с хемороидите

Магистър фармацевт Александра Миткова

Преди месец стартира национална информационна кампания за повишаване на осведомеността на обществото за начините за превенция и важността от навременно лечение на хемороидалната болест. Надсловът на инициативата е „Хемороидите вече не са табу“, като целта ѝ е да насърчи хората да потърсят консултация с лекар, вместо да се срамуват и да крият за състоянието си. Кампанията се провежда от независимата френска фармацевтична компания Servier и сайта venite.bg, като включва участия, публикации и интервюта със здравни специалисти, подготовка и разпространение на информационни материали и видеа за пациенти с цел информираност за заболяването и възможностите за лечение, преди симптомите да се влошат.

Фармацевтите са на първи, когато пациентите потърсят помощ направо в аптеката. Представяме ви магистър фармацевт Александра Миткова. Тя е завършила фармация в Медицински университет-Пловдив през 2010 г. Вече 10 години работи като фармацевт. Управител е в аптеки “Медея”. Обича специалността си и работи с удоволствие на първа линия, като всеки ден се среща с пациенти и ги консултира.

Относно хемороидалната болест, фармацевтът споделя, че пациентите търсят помощ при тях когато имат изострени симптоми като парене, болка, кървене и се притесняват да споделят това с  близките си. така че в този случай идват при нас да потърсят съвет.

Александра Миткова обяснява, че хемороидите всеки ги има. Това са кръвоносни съдове, разположени в най-горната част на аналния канал. Когато се говори за хемороидална болест, това е болестното разширение на кръвоносните съдове. Всеки трети човек има проблем с хемороидите. За облекчаване на симптомите при хемороидална болест се препоръчва да се използват венотонични медикаменти под формата на таблетки. Тези лекарства повишават венозния тонус и имат вазопротективен ефект – увеличават устойчивостта на кръвоносните съдове. Така че ефективното медикаментозно лечение облекчава хемороидалната болест, съответно болката и кървенето. 

Миткова споделя, че хемороидите доскоро бяха тема табу. Според нея време е да се говори открито за проблема, както и за симптомите, свързани с тях. В това няма нищо срамно.

Много е важно да се предприемат мерки навреме, както да се облекчат симптомите, така и да се предотвратят усложненията от хемороидалната болест. С националната кампания  „Хемороидите вече не са табу“ се цели точно това – да се разбие стигмата за хемороидалната болест, да се разпространи информация и да се запознае обществото с нея.

 На платформата venite.bg може да се прочете повече за хемороидалната болест, симптомите, рисковите фактори и полезни съвети за справяне с проблема.

Текст и снимка: Ваня Костова