Провинция в Италия спря ваксинирането с партида на Астра Зенека

Снимка: paho.org

Северната италианска област Пиемонте заяви днес, че временно ще спре имунизацията с партида дози от ваксината на АстраЗенека (AstraZeneca), след като учител от град Биела е починал след ваксинация вчера, съобщи Българската телеграфна агенция.

Днес регионалните власти обявиха, че изобщо преустановяват ваксинацията с препарата на британско-шведската компания. Впоследствие те промениха решението си, като спряха от употреба само партидата, от която е била дозата, поставена на починалия впоследствие учител.

Номерът на партидата е ABV5811, съобщиха италиански вестници. Това бе потвърдено от източник, близък до регионалното правителство на област Пиемонте със столица Торино.
Починалият е 57-годишен преподавател по кларинет в консерватория, съобщи АНСАВластите в Пиемонте взеха своето решение, след като няколко европейски страни вече предприеха аналогични мерки – за последно Ирландия тази сутрин. Регионалното правителство обясни, че става въпрос за предпазна мярка, и очаква резултатите от изследванията, които ще проверят използваната партида и дали има връзка между смъртта на ваксинирания и поставянето на препарата на АстраЗенека. Те не дадоха подробности за обстоятелствата около кончината на учителя.

“Това е акт на изключителна предпазливост, докато проверим дали има връзка. До този момент не е имало тежки странични ефекти при поставяне на ваксините”, изтъкна в изявление ръководителят на областната здравна служба Луиджи Дженезио Икарди.

В четвъртък италианският здравен контролен орган забрани използването на друга партида дози от ваксината на АстраЗенека. Източници на Ройтерс казаха, че решението е било взето, след като двама мъже са починали в Сицилия, след като им били поставени дози от партида ABV2856.

Забраната е предпазна мярка, обясниха от регулатора и обърнаха внимание, че не е установена връзка между ваксинацията и последвалите “тежки неблагоприятни събития”.