Германска компания ще произвежда електрически автомобили у нас

Снимки: Министерство на икономиката

Днес служебният министърът на икономиката Кирил Петков и представители на германският производител на електромобили Next.e.GO Mobile SE подписаха Меморандум за изпълнението на приоритетен инвестиционен проект “Изграждане и управление на иновативен завод за производство на електрически автомобили e.GO”. За намерението за изграждане на завода в Ловеч съобщихме преди три дни.

„Много съм горд, че една немска компания от бъдещето за електрически автомобили, която вече произвежда, ще направи основното си производство в България.” Това заяви министърът на икономиката след подписването на меморандума, съобщиха от Министерството на икономиката.
Министър Петков посочи предимствата на страната, заради които е предпочетена в конкуренцията на други съседни държави. „Реално те избраха България, защото голяма част от добавената стойност и доставчиците са от тук. Затова клъстерните стратегии работят, когато имате доставчици, локирани на няколко километра от вас, шансът да направите завода е много по-голям”, коментира той.
Според Петков алуминиева конструкция на колата, кабелите и софтуерът ще бъдат произведени у нас. „В България има нужда от такива инвестиции с висока добавена стойност, експортно ориентирани компании, с идеята да растат и да превърнат страната в хъб за електрически автомобили“, допълни той.
Министърът благодари на състава на министерството на икономиката за ежедневната работа, която е довела до тази инвестиция, случила се в рамките на 55 дни.
“Другото, много иновативно, което беше направено, е, че от българска страна няма да бъдат дадени никакви пари, докато не се произведе първият автомобил. Това ще се случи, след като бъдат произведени и продадени 10 000 коли”, обясни Петков.
„За мен това е умният начин да се правят инвестиции. Не с пари напред. С тази сделка победихме други три държави. Не със стимули, а с добавена стойност. Ето защо клъстърните стратегии работят. Другото, което знаем, е, че когато имаме ниски данъци, трябва да ги използваме”, подчерта министърът.

Германската компания ще направи инвестиция и ще изгради в Ловеч първия по рода си завод за електрически автомобили в страната. Инвестицията е резултат от успешното сътрудничество и работа на Министерството на икономиката, Аутомотив Клъстер България, частни инвеститори и институции в България и Германия. Министърът на икономиката Кирил Петков и представители на фирмата показаха и тестваха колите пред медии.
Очакваната инвестиция на компанията, която ще оперира в България Некст.е.ГО България АД, ще е в размер на над 140 милиона евро. Предвижда се бъдещият завод да произвежда над 30 000 електро автомобила годишно. Проектът ще се реализира на част от площадката на завод Балкан АД в Ловеч, където в миналото са произвеждани едни от първите автомобили, велосипеди, мотоциклети и самолети в България.
Компанията e.GO е основана през 2015 г. от проф. д-р Гюнтер Шух в Аахен с визията да развива атрактивни електрически превозни средства. От 2018 г. тя произвежда електромобила модел e.GO Компанията е производител на електрически превозни средства и системи за устойчива мобилност. Предвижда се в България да бъдат произвеждани три модела: e.GO Life 70, e.GO Life Sport , e.GO Life Cross. Представител на компанията уточни, че се очаква цената на първия модел да бъде около 20000 Euro.
Сред доставчиците на компоненти за първоначално вграждане на Next.e.GO са най-престижните германски Tier 1 производители като Bosch, Continental, ZF, Hella и много други. Системата на задвижване е специално разработена от Bosch за e.GO Life като се очаква нейният живот да надхвърли 20 години без необходимост от поддръжка. В допълнение, поддръжката на автомобилите e.GO ще се извършва от стотиците Bosch Car Service, разположени във всеки по-голям град в страната.
Планира се изграждане на последно поколение автомобилен завод, създаден с помощта на технологиите на Next.e.GO Mobile SE и Рейнско-Вестфалски технически университет Аахен. Строителството на завода ще бъде осъществено за рекордно кратки срокове, още до края на следващата година. Предвижда се в него да работят около 1000 човека.

Министър Петков тества електрическия автомобил