Производството на ваксини в Русия, Индия и Китай няма да им помогне да спрат разпространението на вируса

Снимка : bnr.bg

Разхождайки се близо до Червения площад в Москва, Магомед Зурабов, съобщава пред кореспондент на The Guardian, че не е склонен да се ваксинира. Подозрителен, че пандемията е умишлено проектирана, той няма намерение да бъде ваксиниран. Вместо това той „взима необходимите предпазни мерки“: носи маска и използва дезинфектант.

Процентът на ваксинациите скочи в Израел, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства и други страни, които са монополизирали предлагането. По-бедните страни се справят с капчици дози и започва дълъг път. Снабдяването е по-малко проблем в Русия, Китай или Индия, като всички те произвеждат свои собствени ваксини. Но съответните им правителствени програми стартираха бавно и имаше малко обществен натиск за ускоряване на нещата.
Индия преминава през онази фаза, в която болестта вече не е широко разпространена, освен в няколко държави. Хората са спокойни, че болестта е приключила от тяхна гледна точка.

Опитът на Индия, Русия и Китай може с времето да се окаже типичен. Дори и след като се намали недостигът на ваксини, в голяма част от света може да отнеме години, за да се постигне широко разпространена ваксинация срещу Covid-19. Тя е обременена от предизвикателствата за достигане до огромно и далечно население, липса на интерес от обществеността и други по-належащи здравни приоритети.

Програмата за ваксинация в Индия достигна 3 милиона дози на ден тази седмица, което, ако се поддържа, ще я постави в обсега на целта си да ваксинира 20% от населението до август.
Приемането е по-бавно от очакваното сред 30-те милиона служители в здравеопазването и от фронтовата линия, които са били приоритизирани за първия кръг от дози, като някои са се колебали да получат Covaxin, местно разработена ваксина, която е била използвана преди публикуването на резултатите от проучване на фаза 3.
Най-съществената пречка може да бъде, че от септември насам честотата на разпространение на Ковид-19 в Индия рязко е спаднала. А в страна със средна възраст около 28 години вируса не се е оказал особено смъртоносен, с около 160 000 регистрирани смъртни случая, една трета от броя на индийците, които умират от туберкулоза всяка година. Признаците за появяване на втора вълна през последната седмица може да променят изчислението за някои.
Същото важи и за средностатистическия жител на Пекин, макар и не по демографски причини. Китай използва груби, но ефективни карантинни мерки за успешно овладяване на Sars-CoV-2 и животът в страната до голяма степен се нормализира. Въпреки че разреши първите си ваксини за спешна употреба през юли, само 4% от населението на страната са ваксинирани до момента.
Русия е по-силно засегната от вируса, загубила е 90 000 живота по официални данни, за които се смята, че са значително подценени. Но и там темпа на ваксинацията е доста по-малък от държавните цели за достигане на 60% от населението до средата на годината.