Виолета Комитова: Правим промени за поносима цена на водата

Снимка: МРРИБ

Подготвяме промени в проекта на Закона за ВиК, с които да решим проблемите с консолидирането на общините в единни ВиК асоциации, цената на водата и гарантирането на отрасъла като стратегически, информира днес министър Комитова по време на посещението си в Троян. Тя обясни, че има европейски изисквания за получаване на евросредства за ремонт и обновяване на ВиК съоръжения. И те се налагат, заради приетите от предишни правителства промени в Закона за ВиК, с които се задължават всички общини в дадена област да се консолидират в една асоциация и да са обслужвани от един ВиК оператор. Тъй като не всички общини са съгласни, има 6 области в страната, които не могат да получат милиони европейски средства за обновяване и модернизиране на  канализации, водопроводи, пречиствателни станции за отпадни и питейни води. Липсата на консолидация е причината област Ловеч също да е лишена от възможността да развие мащабна инфраструктурна дейност, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Ако ВиК дружествата в тези области правят собствени инвестиции, те ще се отразят върху цената на водата, а ако ползваме безвъзмездните евросредства това няма да е така“, обясни Комитова. С новия закон целим да отстраним допуснатите грешки по отношение на цените, асоциациите и териториалния обхват“, заяви министърът. С промените ще има и социално поносима цена на водата. Предложението е да се запише, че всеки гражданин ще има право на 3 куб. м вода, която ще се заплаща на по-ниска цена. Количествата над този показател ще се облагат на по-висока цена. „По този начин ще защитим правото на достъп на хората до питейна вода за битови цели. Всеки, който ползва водата за басейни, автомивки, поливане, т.е. потребява питейна вода за други цели, ще заплаща по-висока тарифа“, каза още регионалният министър.

Арх. Комитова посочи още, че сред предложенията ще бъде отпадането на възможността за концесии при водоснабдяването. „Стратегическият отрасъл „Водоснабдяване“ трябва да се защити да не преминава в чужди ръце, всеки българин е необходимо да има достъп до него на поносима цена“, коментира Комитова. Промените ще въведат и ред в структура за управление на ВиК дружествата, защото в момента има поне 5-6 звена с директори на много високи заплати, които управляват, но не носят отговорност.

Регионалният министър увери, че ако Народното събрание гласува промените, ще се даде възможност общините да избират към коя ВиК асоциация да се присъединят, както и темата с единната цена на водата. „Смятаме, че с промените ще удовлетворим желанията и на общините, и на ВиК операторите“, коментира тя. Промените ще позволят и със средства от Плана за възстановяване и развитие да се финансират ВиК проекти на 13 общини с население между 2000 и 10 000 души, които нямат достъп до оперативните програми.

„Нуждите на отрасъла големи. С бюджетите, които имаме, не можем да отделим по 180-200 млн. лв. на област. Срещам се с много кметове на неконсолидирани области – призовавам ги да се консолидират, за да направим добро за нашите хора. В Троян имаме успешно общинско ВиК дружество, но не навсякъде те могат да изградят пречиствателни станции за отпадни води. Ако сами ги строим ще се повиши много цената на услугата. Ако не изградим тези станции, ще имаме санкции от ЕС, в контекста на зелената сделка“, каза още тя.