Путин отмени щурмуването на “Азовстал” в Мариупол

Руският президент Владимир Путин нареди руската армия да отмени плановете за щурмуване на завода „Азовстал“ в украинския пристанищен град Мариупол и каза, че иска заводът да остане плътно блокиран, предаде Ройтерс.

Разпореждането беше отправено към министъра на отбраната Сергей Шойгу, който преди това докладва на руския президент, че над 2000 украински военни все още се крият в огромния завод, под който има голяма мрежа от тунели и бомбоубежища.

“Смятам предложеното щурмуване на индустриалната зона за ненужно”, каза Путин на министъра на отбраната по време на среща в Кремъл, предавана по телевизията. Той нареди плановете за щурм да бъдат отменени. Путин каза, че причина за решението му е желание да се запази животът и здравето на руските войници. Президентът каза, че не е нужно те да влизате ” в тези катакомби и да пълзят под земята в тези промишлени обекти”, допълни той. 

“Блокирайте тази промишлената зона така, че и муха да не може да прехвръкне”, нареди руският президент.

Путин се обърна и към останалите украински военни в „Азовстал“, които все още не са се предали. Той каза, че Русия ще се отнесе към тях с уважение и ще предостави медицинска помощ на ранените. 

Руският президент определи бойните действия по освобождаването на Мариупол като успех и нарече участниците в тях герои, предаде ТАСС.

Министърът на отбраната Шойгу докладва днес на Путин, че към момента на обкръжаването на Мароупол от руските сили в града е имало около 8100 военни от украинските въоръжени сили, от националистическите формирования, както и чуждестранни наемници. От тях над 4000 са били убити, 1478 души са се предали, а останалите над 2000 са блокирани в промишлената зона на “Азовстал”.

Шойгу заяви също, че на руските войски ще са нужни около 3-4 дни, “за да приключат работата по “Азовстал.

От първите дни на нахлуването си в Украйна руските войски и сепаратистите от самообявилата се Донецка народна република съсредоточиха главните си усилия в превземането на Мариупол – град с почти половин милион население, който освен че е важно пристанище на Азовско море, има и важно политическо значение. Градът, отбраняван от силите на “Азов”, 36-а бригада от морската пехота, както и от граничари, полицаи и служители на Службата за сигурност на Украйна, бе обкръжен още в началото на март, припомня в обширен материал руската секция на Би Би Си.

Миналата седмица стана известно, че част от украинската морска пехота е успяла да пробие обсадата на завода “Илич” в северната част на града и да се съедини със силите на “Азов”, пребиваващи на територията на металургичния комбинат “Азовстал” на юг. Там са намерили укритие и стотици цивилни, тъй като под завода има създадена още през съветско време подземна мрежа от бомбоубежища. 

Би Би Си цитира Антон Герашченко, съветник в украинското вътрешно министерство, според когото тези укрития са изчислени да издържат удари на авиационни бомби с тегло до един тон. Той отбелязва обаче, че руската армия планира да хвърля значително по мощни боеприпаси.

Източник: Българска телеграфна агенция