Путин изолиран от военните в Русия

Британският вестник “Гардиън” пише, че Русия засилва военното си присъствие в Източна Украйна в готовност за нова вълна от нападения в сепаратисткия регион Донбас въпреки планираното за петък възобновяване на мирните преговори. Изданието цитира изказване на украинския президент Володимир Зеленски, който в свое видеообръщение тази сутрин е заявил, че Кремъл е бил принуден да съобщи, че изтегля войските си в близост до градове като Киев и Чернигов заради яростната съпротива на украинските въоръжени сили. По думите на украинския лидер правителството му наблюдава струпване на руски сили за нови удари по Донбас. „Гардиън“ посочва и думите на лидера на Донецката народна република Денис Пушилин, който вчера е заявил, че настъпателните операции се засилват.

Подобен ход би бил в съответствие с твърдението на Москва от тази седмица за изтегляне от някои райони, за да се съсредоточи върху “освобождаването” на сепаратисткия източен Донбаски регион, който включва обсадения град Мариупол, отбелязва изданието.

Нападенията срещу украинските градове са продължили и вчера въпреки обещанието на Москва да намали военната активност, като в същото време около 20% от руските войски край Киев изглежда са се отдалечили от столицата, съобщава американското издание “Вашингтон пост”, позовавайки се на информация от служител от Пентагона. Вестникът отбелязва, че според служителя това е възможен предвестник на по-нататъшни нападения в други части на страната.

Изданието обръща внимание и на думите на украинския президент Володимир Зеленски, според когото руските обещания за намаляване на числеността на войските са „само на думи” и силите му се подготвят за подновяване на ударите в района на Донбас. Последните разузнавателни оценки на министерството на отбраната на САЩ показват, че подозренията на Зеленски са основателни, пише вестникът. Той цитира говорителят на министерството Джон Кърби, според когото Русия възнамерява да преоборудва войските си, да ги снабди с нови запаси и вероятно да ги използва на други места в Украйна. Според него някои от военнослужещите са били изтеглени в Беларус.

В. “Ню Йорк таймс” обръща внимание на информация от американски служител, според когото руския президент и неговото министерство на отбраната са в състояние на “постоянно напрежение”. Изданието отбелязва, че се съобщава за удари около украинските градове Киев и Чернигов, въпреки руското съобщение за намаляване на интензивността на бойните действия около тези градове и руски служители дават противоречиви оценки за мирните преговори.

Според „Ню Йорк таймс“ редица американски служители смятат, че разузнавателните данни показват нарастващата изолация на Путин, както и че изглежда, че нараства напрежението между него и руското министерството на отбраната, включително министъра на отбраната Сергей Шойгу, който някога беше сред най-доверените хора на руския президент и беше смятан за негов евентуален наследник.

Изданието отбелязва, че не е ясно дали оповестяването на тези разсекретени разузнавателни данни има за цел да посее тревога в обкръжението на Путин като част от по-широката информационна война между САЩ и Русия за Украйна, която се е превърнала в източник на най-сериозното напрежение между двете ядрени сили от Студената война насам. Не е ясно и дали разузнавателните данни са точни.

Британското разузнаване също смята, че Путин е надценил способностите на своите военни да осигурят бърза победа и неговите съветници се страхуват да му кажат истината за бързо губещата сили кампания на Русия в Украйна, пише британският в. “Телеграф“. Вестникът цитира думите на сър Джереми Флеминг, директор на британската агенция за разузнаване, сигурност и киберсигурност, който в своя реч в Австралия е заявил, че деморализирани и недисциплинирани руски войници са отказвали да изпълняват заповеди, саботирали са собственото си оборудване “и дори случайно са свалялили свой собствен самолет”. Според Флеминг въпреки липсата на откровеност от страна на съветниците на Путин, “това, което се случва, и степента на тези грешни решения трябва да са кристално ясни на режима”.

“Телеграф” отбелязва, че в последната си разузнавателна оценка министерството на отбраната на Великобритания е заявило, че промяната в руската стратегия от опити за обсада на Киев към съсредоточаване върху Донецкия и Луганския регион в Източна Украйна е вероятно мълчаливо признание, че Русия трудно може да поддържа повече от една значителна ос на настъпление. Според министерството руските военни подразделения са претърпели тежки загуби и са били принудени да се върнат в Беларус и Русия, за да се реорганизират и да попълнят запасите си.