Путин предупреди Украйна за суров отговор на терористични актове

Президентът на Русия Владимир Путин предупреди Киев, че ако украинските власти продължат да се опитват да извършват терористични актове на територията на Руската федерация, отговорът ще е суров, предаде Ройтерс.

Руският президент каза, че Москва днес е извършила атаки с далекобойни ракети по украинската енергийна, военна и комуникационна инфраструктура в отговор на атаката през уикенда срещу жизненоважния мост, свързващ Русия с анексирания Крим. “Очевидно е, че Украинските тайни служби са наредили, организирали и извършили терористичната атака, целяща да унищожи руската цивилна инфраструктура от критично значение”, добави Путин.

“Редица терористични атаки и опити за извършването на подобни престъпления бяха извършени срещу електроенергийни съоръжения и газопреносната мрежа на нашата страна, включително опит за подкопаване на една секция на тръбопровода “Турски поток”. Всичко това е доказано от обективните данни, включително показания от самите задържани извършители на тези терористични атаки. На руски представители не беше позволено да разследват причините за експлозиите и разрушаването на международната газопреносна система по дъното на Балтийско море. Но ние всички добре знаем кой в крайна сметка има полза от това престъпление. По този начин режимът в Киев със своите действия се приравнява с международни терористични групи. С най-омразните групи. Просто е невъзможно да оставим подобни престъпления без отговор”, заяви Путин на среща на руския Съвет за сигурност.

Украински официални представители тържествуваха след експлозията, но Киев не пое отговорност за нея, отбелязва Ройтерс. Няколко украински града останаха без електро- и водоснабдяване и няколко души загинаха, след като десетки руски ракети удариха тази сутрин градове в цяла Украйна.

“Ако опитите за провеждане на терористични актове на нашата територия продължат, отговорите от страна на Русия ще бъдат сурови и по своя мащаб ще отговарят на нивото на заплахите за Руската федерация. Никой не бива да се съмнява в това”, заяви Путин.