Първи скандал в управляващата коалиция

Снимка: BGPRES

В първия ден от работата на новото правителство възникна и първият скандал. Връщането на Румен Спецов на поста изпълнителен директор на Национална агенция за приходи доведе до кръстосване на шпаги сред управляващите.

Върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи, каза пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев.

Вчера от Министерството на финансите съобщиха, че Румен Спецов и Павел Тонев отново поемат управлението на Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция “Митници” със задача да увеличат приходите.

Всеки ден се получават сводките колко е събрано спрямо миналата година и при 18% инфлация плюс ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), събираемостта на ДДС е нагоре с по-малко от 6%“, обясни Василев в отговор на въпрос.

Попитан притесняват ли го коментарите, че връщането на Спецов в НАП е политическо назначение и дали е такова, Василев отговори с „не“. Финансовият министър добави, че назначават екипа, който е успял 2021 година да събере 7,9 млрд. лева повече, отколкото е било заложено в заварения бюджет. Миналата година видяхте, че се справиха с повишена събираемост, въпреки увеличението на разходите над приходите в Народното събрание над прогнозите, успяха тези приходи да бъдат събрани в хазната и дефицитът да бъде 3% на начислена основа, 0,8% на касова основа“, каза още Василев.

По думите му виждаме значително изоставане в събираемостта. При Агенция „Митници“ тази година, въпреки инфлацията и ръста на БВП, било подадено, че ще съберат с млрд. и половина лева по-малко, отколкото са събрани миналата година.

Затова върнахме екипа, който е доказал, че може да събира данъци и акцизи, уточни Василев в отговор на въпрос. 

По-късно председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова определи като абсолютно недопустимо връщането на Румен Спецов начело на Националната агенция по приходите от новия финансов министър Асен Василев.

След всичко, което бе изнесено като данни, че Румен Спецов е продал фирма с огромни задължения към бюджета, към НАП, смятам за абсолютно недопустимо той да заеме този пост“, коментира тя в кулоарите на парламента. С изричното уточнение – коментарът й е личен, а не ангажира с позицията си парламентарната група на ГЕРБ.