Радостин Василев: Аз в ИТН имам само приятели

Радостин Василев

Радостин Василев, снимка: epicenter.bg

Сега разбирам, че в 47-ото Народно събрание (НС) депутатите на “Има такъв народ” (ИТН) са “гумени печати” на волята на ръководството. Това заяви в ефира на бТВ министърът на спорта в оставка Радостин Василев. 

“Бях взел своето решение 10 минути, след като разбрах, че Слави Трифонов оттегля своите министри, в знак на лоялност, тъй като тази партия ме е издигнала за министър и аз си подадох оставката и моята съдба като министър вече не е в моите ръце. След това обмислих много внимателно какво искам да направя, бях готов да го направя и сам, естествено имаше и хора, които застанаха до мен”, обясни напускането си на партията Радостин Василев и добави: “Оказа се, че хората, които са до мен и много други, които са в НС все още, обмислят да напуснат ПГ на ИТН още от януари – те го казаха. Може би, аз бях катализатора като човек, като министър, който е решил да си тръгне”. 

“Но в крайна сметка, аз не мога да ги виня, че са търпели да бъдат потискани толкова дълго време. През предишните два парламента, тъй като нямаше управляваща коалиция и бяхме емоционално по-скоро силно представени там и трябваше да сменяме Изборен кодекс в 45-я и 46-я парламент и се опитаха да правим коалиция – не стана”. Имаше някакъв екип, но сега разбирам, че в 47-ото НС депутатите на ИТН са гумени печати на волята на ръководството, каза още Василев. 

Василев отрече да е заплашвал депутата от ИТН Христинка Иванова.

Вчера председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов пусна пред журналисти запис, за който твърди, че е от телефонен разговор на министъра на спорта в оставка Радостин Василев с депутата Христинка Иванова.

Който е слушал записа, разбира, че заплаха няма, коментира Радостин Василев и уточни, че с нея говори за това, че ще ѝ изпрати юристи, за да може да попълни молбата си за напускане. 

Радостин Василев разказа, че се е срещал в дома си с премиера Кирил Петков и още осем-девет души са били на срещата.  Кирил Петков нищо не ни е обещавал, а искаше да разкаже какво се е случило в МРРБ, коментира Василев и уточни, че срещата е била два дни преди пресконференцията. Не е имало уговорки за подкрепа или за постове, нито за пари, категоричен беше той. 

Радостин Василев посочи, че никога не е казвал, че иска да остава министър. “Не мога да подвеждам хора, към които аз поемам ангажименти в качеството си на министър и към Плевен, където трябва да има спортна зала, която е в напреднал етап на преговори, към София и към целия спорт, но не мога да реализирам моите идеи заради решенията на един човек. А какво ще се случи с мен от тук нататък е в ръцете на НС и на премиера. В момента, в който се подаде за гласуване оставката, ще реши НС. Аз в ИТН имам само приятели”, обясни Радостин Василев. 

Източник: Българска телеграфна агенция