Внесоха в ЦИК подписите за регистрация на Румен Радев и Анастас Герджиков

Внасят в ЦИК подписите за регистрация на Румен Радев, снимка: dedati.bg

Днес инициативните комитети за издигане на кандидатурите на Румен Радев и Анастас Герджиков внесоха своите подписи за регистрация в ЦИК, съобщи Българската телеграфна агенция.

От Инициативния комитет, който издига президента Румен Радев и вицепрезидента Илияна Йотова за втори мандат, внесоха 4275 подписа в ЦИК.

Документите за регистрацията представиха съпредседателите на Инициативния комитет – Анна Заркова, Цветеслава Гълъбова и Йордан Камджалов, както и членове на комитета.

Очакваме победа още на първия тур. Залогът на тези избори е голям, коментира Анна Заркова пред журналисти. По думите й, разделителната линия не е между партиите и партийците, а между клиентелата на корупцията и между нейните противници. Тук победата е предизвестена, победата е на страната на българите, които си искат държавата. Въпросът е да не я бавим, да я доживеят нашите майки, те са я заслужили с труда си, както сме заслужили ние, както и децата ни, с чиито таланти сега се гордеят в чужди държави, каза Заркова.

Преди пет години избрахме достоен и смел президент и бихме искали да имаме такъв президент и в следващите пет, обоснова подкрепата си Анна Заркова. Радев застана до своя народ, когато народът излезе на площадите и поиска една по-справедлива България. Той води много битки за нас и наш ред е да застанем зад него сега, каза още Анна Заркова.

Д-р Цветеслава Гълъбова заяви, че подкрепя Румен Радев и Илияна Йотова, защото те са обединили българите в борбата за справедливост, отстояване на демократичните ценности и за държавност.

Подкрепих ги, защото те показаха, че един политик може и трябва да бъде държавник, и защото изпълняват своя най-висш човешки дълг – работа за Родината и народа си, каза още Цветеслава Гълъбова. Тя заяви, че Румен Радев и Илияна Йотова ще водят положителна кампания. По думите й, няма да има замеряне с компромати, при нападки ще трябва да се отвръща, но в рамките на добрия тон, което Радев и Йотова винаги са правили. Румен Радев и Илияна Йотова дадоха нов тон в политиката и ще продължат да го спазват, допълни съпредседателят на Инициативния комитет.

Няма да имаме проблем да спечелим студентската общност, и сега с нас има млади хора – те са бъдещето на държавата и ние ще им покажем, че този избор съответства на техните въжделения за свобода, справедливост и държавност, коментира на въпрос Цветеслава Гълъбова.

България повече от всякога има нужда от стабилност, каза Йордан Камджалов. Той посочи, че харесва човешките качества на Румен Радев, и допълни, че имаме нужда от хуманен президент и от хуманност в българското пространство.

Инициативният комитет /ИК/, издигнал Анастас Герджиков и Невяна Митева за президент и вицепрезидент, внесе 9 999 подписа за регистрацията им в ЦИК.

Очакваме проф. Герджиков да стане президент на България, каза пред журналисти Радомир Чолаков, председател на ИК. Той добави, че най-вероятно това ще стане след балотаж на изборите.

Внасят подписите за регистрацията на Анастас Герджиков, снимка: informiran.net

Харалан Александров, който също е в ИК, заяви, че като част от академичната общност смята, че хора с висок академичен статус, с дълбоко познание за обществото и за цивилизацията, могат само да допринесат за нормализиране на ситуацията в България.

Румяна Коларова, която също е в комитета, посочи, че познава проф. Герджиков и Невяна Митева от години и това, с което са я спечелили, са личните качества, които имат. Тя обясни, че за нея е изключително важно президентската институция да застане и да отстоява ролята, която има по Конституция. Президентът трябва да бъде арбитър. Той няма как да заема страна, когато имате някакъв вид състезание, обясни Коларова. Убедена съм, че г-н Герджиков ще бъде точно в тази позиция – позицията на арбитър – еднакво отдалечен от спорещите страни, заяви политологът.