Рекордна температура от 40 градуса в Лондон

Снимка: Ройтерс

Днес Великобритания регистрира най-високата си температура от 40C, след като горещата вълна, обхващаща Европа, се засили, изгаряйки полета и увреждайки летищните писти и влаковите линии, съобщи агенция Ройтерс.

Метеорологичната служба съобщи, че временният рекорд, който все още трябва да бъде потвърден, е регистриран в 12.50 ч. на лондонското летище Хийтроу, надминавайки предишния рекорд от 38,7C, регистриран през 2019 г.

Маршрутите на влаковете бяха отменени, обикновено натоварените градски центрове изглеждаха тихи и зоологическите градини се бореха да поддържат животните си хладни. Във Фарнбъроу, най-голямото съвместно авиошоу в света, ръководителите се скриха от слънцето, докато в една зала без климатик някои от хората се пръскаха един друг с мъгла.

В магазините сладоледи и студени напитки се разпродаваха, също така вентилатори, маркучи и климатици се търсеха. Жегата беше такава, че игрището за крикет на Lord каза, че членовете вече не трябва да носят якета, ден след като Камарата на общините каза същото.

Великобритания, която се стреми да поддържа ключови транспортни услуги при екстремни горещини или сняг, беше поставена в национално извънредно положение заради безпрецедентните температури.

Министърът на транспорта Грант Шапс каза, че ще минат много години, преди Великобритания да успее напълно да обнови инфраструктурата си, за да се справи с по-високите температури, след като поне две писти показаха признаци на повреда и някои влакови релси се огънаха.

„Видяхме значителни смущения в пътуванията“, каза той пред BBC. „Инфраструктурата, голяма част от която е изградена от викторианските времена, просто не е изградена да издържа на този тип температура.“

Сони Капур, професор по климат и макроикономика в Европейския университетски институт, каза, че отдавна е смятал, че хората подценяват физическото въздействие на изменението на климата в днешно време. „Но дори аз никога не съм предполагал, че ще видим 40 градуса по Целзий в Лондон през 2022 г.“, каза той.

Стивън Белчър от Met Office каза, че не е очаквал да види 40C във Великобритания в кариерата си.

„Изследване, проведено тук в Метеорологичната служба, показа, че за Обединеното кралство е практически невъзможно да изпита 40C при ненарушен климат, но изменението на климата, предизвикано от парникови газове, направи тези екстремни температури възможни“, каза той.