Румен Радев: Вие наследявате една институция в дълбока криза. На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма.

Снимка: president.bg

Консултациите за съставянето на новия кабинет ще започнат в понеделник

Искам да ви поздравя с високоотговорната мисия, която българските избиратели възложиха на вас – да представлявате народа, да отстоявате неговите права и интереси, да сбъднете неговите въжделения. С тези думи запона изказването на президента Румен Радев от парламентарната трибуна днес. Президентът Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова присъстваха на първото заседание на парламента. След клетвата на народните представители държавният глава отправи своето обръщение към народа и Народното събрание.

Консултациите за съставянето на новия кабинет ще започнат на 19 април /понеделник/, обяви Румен Радев по време на речта си. Независимо какъв ще е ходът на консултациите и мандатите за съставяне на правителство, парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон”, подчерта държавният глава.

Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналото НС абдикира от парламентарния контрол, избягваха се техники за обществено обсъждане. Утвърди се порочна практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на парламента. Често налагах вето, но рядко аргументите ми имаха оздравителен ефект. Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента а възможност за усъвършенстване на законите. На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма, подчерта държавният глава.

По думите му, в политиката някои виждат търгуване с националния интерес. “С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката. Те поискаха нови хора. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат на общественото поприще една красива глава в своите биографии.

За това приемете липсата на опит като възможност. В тази зала има достойни политици с парламентарно минало, които в предишните мандати отстояваха парламентаризма. Уважаеми, госпожи и господа, от вас зависи новото Народно събрание да заработи професионално и почтено”, каза още той.