Румен Радев: Доверието на българите не се дава даром и трябва да се отстоява

Румен Радев и Кирил Петков, снимка: dnevnik.bg

Президентът Румен Радев започна консултациите с парламентарните сили в 47-ото Народно събрание във връзка с конституционната процедура по съставяне на правителство. Днес той ще приеме представителите на ПГ „Продължаваме промяната”, ГЕРБ, ДПС и БСП.

Първи при президента влязоха представителите на „Продължаваме промяната”. Едно ефективно управление под формата на коалиция може да съществува само ако има взаимно уважение между партньорите. Времето на едноличната премиерска власт приключи и надеждата то да бъде възстановено беше категорично отхвърлена от гражданите по време на изборите. Това каза Румен Радев на победителите в парламентарните избори.

Президентът Радев припомни, че тази година бяха проведени три избора за Народно събрание и в резултат от тях връчва първия управленски мандат на различни представители на парламентарните групи.

Това е важно предупреждение, че доверието на българските граждани не се дава даром и трябва да се отстоява непрекъснато, каза Радев.

Той заяви, че двете служебни правителства, които назначи, са стабилизирали страната, показали са ясно, че може да има единодействие на хора с различни политически възгледи, създали са добра основа за резултатно управление, насочено към проблемите на хората.

Той каза още на представителите на “Продължаваме Промяната”, че за гражданите е важно да знаят техните приоритети и готовност за формиране на ефективна управленска коалиция.

На базата на дискусията успяхме да направим коалиционен документ, който бе завършен снощи и беше изпратен до коалиционните ни партньори. Това каза съпредседателят на “Продължаваме Промяната”/ПП/ Кирил Петков.

Разговорите продължават, днес и утре очакваме коалиционните ни партньори да върнат обратно своите коментари по документа, който получиха снощи, и в най-къси срокове да дойдем при вас с желание за мандат и готова, конструирана коалиция за управление, каза Петков. В бъдещото правителство се очаква да има четирима вицепремиери и две нови министерства. Това каза съпредседателят на “Продължаваме Промяната” Кирил Петков след консултациите на представителите на ПГ на ПП при президента Румен Радев.
За нас най-важното от тази нова структура на Министерски съвет е да бъде максимално работеща, каза Петков.