Румен Радев: Не можем да пилеем повече историческо време

Снимка:btvnovinite.bg

Днес стартира работата си 47-то Народно събрание. Пред депутатите слово произнесе президентът Румен Радев.

Вярвам, че най-младият парламент досега има силите да върне доверието на българите и че изборите за 47-ото Народно събрание слагат край на прехода – с тези думи се обърна президентът към новите народни избраници при откриването на първото заседание на Народното събрание. 

“Надеждите към новия парламент са огромни, а залогът – съдбовен. Нека преди първите ни думи и първото гласуване да осмислим мисията, която българските граждани ни възложиха. Предишните два парламента живяха кратко, чуха се неудобни истини от тяхната трибуна, чуха се и важни въпроси, но не успяха да направят основното – да излъчват стабилно мнозинство”, каза Радев от парламентарната трибуна. Според него обаче въпреки това “българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха”. 

“Нашето общество още търси ценностите, но вече каза не на превзетата държава и реставрирането на тоталитаризма. Време е за национален консенсус, който трябва да съдържа важни приоритети, които да върнат на българите справедливостта”, добави той. 

Държавният глава посъветва народните избраници: “На първо място ни е нужен политически консенсус на реформаторските сили за устойчиво управление. От него зависи и съдбата на политическата ни система, която не може да понесе поредни предсрочни избори насред зимния сезон. Не можем да допуснем повече пилеене на историческо време”.

Радев приветства предварително започналите разговори между коалиционните партньори. “Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарния контрол, който бе на практика отменен през последните години, да върнете гражданите в управлението, да усъвършенствате изборния процес, да демонтирате прокурорския чадър над корупцията и злоупотребата. Общественото ни очаква най-сетне и актуализация на избирателните списъци”, каза още държавният глава от парламентарната трибуна.

Той посъветва новите 240 народни представители да разгледат и бюджета, “който служебното правителство е длъжно по закон да внесе”. Президентът подчерта, че в този бюджет са предвидени средства за увеличаване доходите на българските граждани и за по-ускорено развитие на малките общини.