Румен Радев: Ще пресечем злоупотребите и кражбите

Президентът генерал Румен Радев даде кратък брифинг за журналистите при посещението си в Медодобивния завод на “Аурубис” в Пирдоп:

-Г-н президент в МВР вече има задържани лица и уволнени ръководители на служби. Толкова ли е проблемен този сектор?

-Когато назначавах служебното правителство аз ясно заявих намеренията за честност, прозрачност, но и нулева толерантност към корупцията, престъпността и купения вот. Така че предполагам това са логични действия.

-Има нова серия рокади при областните управители. Намирате ли ги за меродавни?

-След като се сменя една власт, а областните управители работят с тази власт е логично те да се сменят.

-Как работите с шефовете на служби?

-Те не работят с мен за много неща. Говорим не за служителите от ДАНС, а за шефовете. Знаете, че по закон трябва да се предоставя еднаква по обем и съдържание информация и към председателя на Народното събрание, към министър-председателя и към президента. Това изискване на закона в много случаи не е изпълнявано и то може лесно да се докаже.

-В тази връзка, как приемате неплатения им отпуск?

 -Очевидно примерът на бившия министър-председател да се крие зад отпуски и болнични се е оказал твърде заразен за неговите подчинени. Това няма как да стане без неговата благословия. Абдикацията от отговорност към националната сигурност от шефовете на служби е ясен знак, че верността им е към Бойко Борисов, а не към България.

-Имате ли предложения от служебното правителство да подпишете указ за тяхното освобождаване?

-Не нямам предложения. Тези неща се решават като предложение от изпълнителната власт.

-Уволнения и рокади – така ли ще бъде запомнено служебното правителство?

-С какво запомнихте Борисов 1 и Борисов 2? Вие тогава задавахте ли тези въпроси? Какво разбирате под уволнение, колко човека са уволнени? Вие знаете ли колко хиляди хора са били уволнявани моментално, в кратки срокове? Вижте каква е историята. Тук не става въпрос да се правят уволнения и рокади, а става въпрос за принципи. То е ясно, трябва да има прозрачност, отчетност и отговорност. Необходима е нулева толерантност към престъпност и към нелоялност не към мен и служебния кабинет, а към България.

-Понеже има малко време до изборите, каква мислите ще бъде ефективността на всички тези промени?

-Два месеца са твърде малък период, за което и да е правителство, но е важно сигнала, който се дава. Важно е да се застане на принципна позиция. Аз съм го заявявал нееднократно, укрепване на държавността, това е, от което имаме нужда в момента. Да се прояви държавност, да почнем да говорим и да действаме за укрепване върховенството на закона, за пресичане на злоупотреби, на кражби, за неутрализиране на натрупалото огромен ресурс задкулисие, за реално разделение на властите.