Русия използва вакуумни бомби в Украйна

Обстреляна жилищна сграда в Киев. Снимка: УНИАН

Руските войски са използвали на 4 март тежки огнехвъргачни системи ТОС-1А в украинската Черниговска област, съобщи на 9 март “Звезда” – телевизията на военното министерство. Русия потвърди, че употребява в Украйна термобарични оръжия с разрушителен ефект, познати също като “вакуумни бомби”, реагира същия ден чрез Туитър британското министерство на отбраната, цитирано от Би Би Си и украински медии. Посланичката на Украйна в САЩ Оксана Маркарова също обвини Русия, че използва тези боеприпаси при своето нахлуване.

Руските военни наричат ТОС-1А, или “Солнцепьок” (наследник на ТОС-1 “Буратино”), “тежки огнехвъргачки”. Според сайта “Ракетная техника” системите, качени на шасита за танк Т-72 и стрелящи с неуправляеми реактивни снаряди калибър 220 мм, са приети на въоръжение през 2001 г. 

Данните за обсега им в открити източници са различни – от 6700 до 10 000 м. През декември производителят “Уралвагонзавод”, цитиран от “Военное обозрение”, съобщи, че за тези комплекси се приспособяват боеприпаси за системите от следващо поколение ТОС-2, с което далекобойността им нараства на 15 км.

В термобаричните боеприпаси се използва ефектът на т. нар. обемен взрив. По принцип първоначалната експлозия разпръсква запалително вещество, после друг детонатор взривява този “облак” и той изгаря при температури 1300-1500 градуса по Целзий, поглъщайки много кислород от въздуха, като създава и мощна ударна вълна. 

Американците използваха подобни снаряди във Виетнам, разчиствайки в джунглата терени за кацане на хеликоптери – гръмваш и вместо дървета и партизани виждаш равно поле, напомни на 8 март руското сп. “Максим”. Но този вид обемна експлозия не действа срещу укрепени огневи позиции и танкове, вкопани в земята.

При термобаричните ракети, снаряди и бомби разпръснатият експлозив частично се окислява и едва след това изгаря напълно. Взривът е разтеглен във времето. Ударната вълна, макар и по-слаба, е по-трайна, както и създаваната зона на силно разреден въздух. 

Точно това я прави смъртоносна. Където и да се скрие човек, резкият продължителен спад на въздушното налягане го убива, и то абсолютно нехуманно, повреждайки вътрешните органи. Именно затова наричат тези оръжия вакуумни бомби. Но и в самата зона, където изгаря експлозивният “облак”, също загиват всички. Така оръжията действат ефикасно срещу бункери, подземни съоръжения и вкопана в земята бойна техника, уточнява “Максим”.

Руското военно командване неведнъж заяви, че нанася удари само по военни цели. Термобаричните боеприпаси обаче не се използват за прецизни удари и заради техническите си данни не могат да не застрашават живота на мирното население, още повече като се изполват в селища. Залп от 24 тежки снаряда поразява площ до 40 000 квадратни метра, посочи донбаският филиал на радио “Свобода” в коментар за ракетните обстрели на украински села и градове в началото на март. 

Сред боеприпасите на този принцип Би Би Си откроява големите, изстрелвани от въздуха, специално предназначени за унищожаване на жива сила в пещери и тунели. Корпорацията припомня в тази връзка устройства, разработени през 2003 и 2007 г. съответно в САЩ и Русия – “Майката на всички бомби” с тегло 9800 кг и “Бащата на всички бомби” с 44 тона тротилов еквивалент. 

Заради своята ефективност срещу войници, намиращи се в сгради или бункери, термобарични бомби са се използвали предимно в градски условия. Това е важно в контекста на събитията в Украйна, където руските сили се опитват да превземат Киев и други големи градове на изток.

САЩ действаха с такива оръжия в Афганистан срещу Ал Каида и “Ислямска държава”, а има данни, че режимът на Асад е прилагал руски термобарични системи в сирийската гражданска война, посочва Би Би Си. Бойният опит от Сирия и Ирак потвърди високата ефективност на “Солнцепьок”, изтъкна още през октомври 2017 г. пред РИА Новости военният експерт Андрей Фролов. 

Според “Хюман райтс уоч” термобарични оръжия са използвани от руските войски през 90-те в Чечения, което е довело до ужасни последици. Употребата им бе осъдена от редица НПО, отбелязва украинската агенция УНН. 

Това не са “умни” ракети, нито оръжия за прецизна ликвидация. На практика няма как да се укриеш от тях в обикновено мазе или на покрит паркинг. Сградите се разрушават отвътре на дребни парчета. Наред с касетъчните боеприпаси термобаричните са признати за нехуманни и на практика са забранени с международни конвенции, коментира за радио “Свобода” военният аналитик Олег Жданов. 

“На ръба на забраната” са тези системи според британското разузнаване, цитирано от радиостанцията. 

Няма международни закони, които пряко да ги забраняват. Ако обаче една страна ги използва срещу цивилно население в селища, училища или болници, може да бъде осъдена за военни престъпления, както предвиждат Хагските конвенции от 1899 и 1907 година. Прокурорът на Международния наказателен съд Карим Хан заяви, че съдът води разследване за възможни военни престъпления в Украйна, уточнява Би Би Си.

Текст: Андрей Шарков, БТА