Русия разруши украинска военновъздушна база

Снимка: investor.bg

Русия атакува и разруши украинската военновъздушна база „Староконстантинов“, като използва  далекобойни оръжия с висока точност, предаде Ройтерс, като се позова на руското министерство на отбраната.

„Руските въоръжени сили продължават да атакуват военната инфраструктура на Украйна“, заяви говорителят на военното ведомство генерал-майор Игор Конашенков.

„Нападението на 6 март сутринта беше проведено с далекобойни оръжия с голяма точност. Украинската военновъздушна база „Староконстантинов“ беше изведена от строя“, каза още той.

Британското военно разузнаване съобщи, че руските сили взимат на прицел населени райони в Украйна, тъй като силата на съпротивата забавя руското настъпление, предаде Ройтерс.

Мащабът и силата на украинската съпротива продължават да изненадват Русия, посочи британското военно разузнаване в съобщение.

Русия отговаря като взима на прицел населени райони на много места в Украйна, включително в Харков, Чернигов и Мариупол, отбелязва британското разузнаване.

Русия многократно отрече да взима на прицел райони с цивилни.

Нападенията срещу украинските градове Мариупол и Волноваха бяха подновени вчера, след като Русия официално прекрати краткото примирие, което бе обявила, за да позволи хуманитарна евакуация, съобщи руското министерство на отбраната.

Русия и Украйна се бяха договорили за ограничено прекратяване на огъня около градовете, за да дадат време на хуманитарни организации да евакуират хората, които се опитват да избягат.

Но украинските сили заявиха, че Москва не е спазила напълно споразумението и евакуацията на хора от обсадения югоизточен украински пристанищен град Мариупол е трябвало да бъде спряна.

Подкрепяните от Москва сепаратисти в Донецка област, в която се намират Мариупол и Волноваха, обвиниха правителството в Киев за продължаващите сражения.

Мариупол е стратегически град на Азовско море, който от дни е обстрелван от руската артилерия. Той е обкръжен. Волноваха, с население от около 20 000 души, се намира на около 65 км северно от Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че неговият град с 440 000 души население вече няма вода, отопление и електричество и страда от недостиг на храна.