Русия скоро няма да спре войната в Украйна

Снимка: pravda.ru

Руската армия подготвя мащабна операция в Донбас, пише в. “Известия”. Според военния експерт Дмитрий Болтенков войските на Москва съвместно със сили на донбаските проруски сепаратисти се движат по фланговете на украинската групировка в региона, която използва дронове, за да забави тяхното напредване.
“Независимая газета” припомня изявление на руския военен министър Сергей Шойгу, че задачите на първата фаза от “спецоперацията” в Украйна вече са изпълнени и “основните усилия ще бъдат концентрирани” върху Донбас. Вестникът допуска, че предстои Москва по-активно да използва тактически въздушни десанти, за да обкръжи украинските групировки в Донбас и Южна Украйна. Навярно с тази цел руският Южен военен окръг организира маневри, предвиждащи взаимодействие на ударни и транспортно-бойни хеликоптери с мотострелкови подразделения, се казва в статията.
Официалните съобщения за маневрите налагат извода, че за операциите си в Донбас Русия не разчита много на силите, които изтегля сега от околностите на Киев. Освен това армейските резерви, формиращи се в Южна Русия, сочат, че ръководството на военното министерство няма намерение да спира или замразява спецоперацията, както някои си помислиха след руско-украинските преговори в Истанбул, коментира военният аналитик Юрий Неткачев.
Руското федерално следствие повдигна обвинения в геноцид на рускоезичното население в Донбас срещу 22 души, включително висши украински военни. Сред заподозрените са бившият министър на отбраната на Украйна Валерий Гелетей и началникът на украинския Генерален щаб Виктор Муженко, пише онлайн изданието “Правда“, цитирайки източник на РИА Новости.
Следственият комитет е образувал общо 590 дела за “престъпленията на (украински) националисти на територията на Донбас. Разпитани са почти 170 000 души, 42 000 от тях – местни жители, пострадали от действията на украинските силови структури, добавя “Правда”.
Въпросът за бъдещето на Донбас е отделна точка от руско-украинските преговори. Представителите на Киев предполагат той да се обсъжда лично от двамата президенти Владимир Путин и Володимир Зеленски, отбелязва “Газета”.
Според три източника на новинарския сайт “Медуза”, близки до руската президентска администрация, Путин “още не е решил окончателно какво да прави по-нататък”. Един от тях допълва, че сега президентът е “под влиянието на различни групи и хора”, а самият той “би желал да види нещо като обществена дискусия” за войната в Украйна.
Това подсказва, че Путин е готов да изслуша и онези, които настояват за мир с Украйна, и онези, които искат да продължи пълномащабната война, пояснява “Медуза”.
Хората в Русия са “презагрети от пропаганда (. . .) Не си представям как може да спрем дотук – до Донбас, без загуби за рейтинга на властта” в Русия, допълва неназован “политтехнолог, сътрудничещ с Кремъл”.

Източник: Българска телеграфна агенция