Русия губи по 800 войници на ден в Украйна

Снимка: Ройтерс

Според британското военно разузнаване Русия вероятно претърпява най-голямата си загуба на войници от първата седмица на конфликта в Украйна, съобщи ДПА.

През последните две седмици Русия вероятно е понесла най-големия брой жертви от първата седмица на инвазията в Украйна“, написа британското министерство на отбраната в Туитър, позовавайки се на ежедневните данни, публикувани от украинския генерален щаб.

Въпреки че Лондон не може да провери цифрите, “тенденциите, които данните илюстрират, вероятно са точни“, съобщи ведомството в Туитър в най-новата си актуализация на разузнавателната информация.

Средната стойност на жертвите през последните седем дни е 824 души на ден, се казва в доклада, което над четири пъти повече от отчетеното през юни-юли. “Украйна също продължава да страда от висок процент на изтощение”, допълва документът.

Причините за увеличения брой на жертвите вероятно са “липсата на обучен военен състав, координация и ресурси по цялата фронтова линия“, заявиха британските власти и посочиха като пример неуспеха на Москва да превземе стратегическия град Бахмут.

Британското министерство на отбраната публикува актуална информация за войната от началото на пълномащабното нахлуване на Русия преди почти години. Целта на това е да се противодейства на руския прочит на конфликта. Москва обвинява Лондон в кампания за дезинформация относно случващото се в Украйна.

Междувременно украинският министър на енергетика Херман Халушченко заяви, че производството на електроенергия в Украйна е възстановено след неотдавнашните руски ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура, съобщи ДПА.

Производството на електроенергия в Украйна съответства на потреблението през днешния ден, каза Халушченко. Ремонтни дейности върнаха ядрените електроцентрали към електрическата мрежа, въпреки че министърът на енергетиката посочи, че в някои райони все още има прекъсвания на електрозахранването поради повреди в разпределителните мрежи. 

Има проблеми с доставката на електроенергия до всички клиенти“, каза той.

Всичките девет реакторни блока на контролираните от Украйна атомни електроцентрали са включени отново към мрежата, заяви Халушченко. Най-голямата атомна електроцентрала в страна се намира в окупираната от руските сили Запорожка област и не е сред източници, които захранват мрежата.

“Свръхбързата програма за възстановяване” след руските ракетни атаки е най-добрият отговор на вражеското унищожение от страна украинските служители в областта на енергетиката, заяви енергийния министър.

Въпреки това Халушченко заяви, че понижението на температурите и повишеното търсене вероятно ще доведат до недостиг на енергия в началото на следващата седмица.