Русия заплаши да спре доставките на газ за Европа

gaz

Снимка: bgonair.bg

Русия открито заплаши да спре доставките на газ за Европа по газопровода “Северен поток 1” за първи път от инвазията на Украйна, предаде ДПА. Заплахата дойде под формата на изказване на руския вицепремиер Александър Новак по руската държавна телевизия.

“Ние имаме пълното право да наложим ембарго върху транзита на газ през “Северен поток 1″, който днес работи на 100 процента”, заяви Новак. Той изтъкна, че подобна стъпка би била огледална на решението на Германия да спре процедурата по одобрението на газопровода “Северен поток 2”.

Новак увери, че Русия все още не предприема тази стъпка, но добави, че страната се чувства тласната в тази посока от европейските политици и техните обвинения.

“Северен поток 1” доставя около 600 милиарда кубични метра газ на година, изпомпван от Русия до Германия и след това дистрибуиран оттам до няколко европейски страни. Германия суспендира процедурата по одобрение на “Северен поток 2”, след като Русия призна два източни украински района за независими държави.

До този момент руският енергиен гигант “Газпром” продължава да подава газ през Украйна за Европа в нормален режим. Обемът на подавания газ възлиза за 109,5 милиона куб. м, което е в унисон с поръчките на потребителите.

На този фон, след като по-рано вчера цените на природния газ в Европа поставиха нов исторически рекорд от 345 евро за мегаватчас на лондонската борса ICE, в края на деня синьото гориво поевтиня до 215 евро за мегаватчас, показват данните на борсата. 

В началото на сесията априлските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се търгуваха за 220 евро за мегаватчас. След това в 10:30 часа достигнаха рекордно високата граница от 345 евро за мегаватчас. Впоследствие котировките се движеха между 280 и 290 евро за мегаватчас, но в края на деня природният газ започна да поевтинява и в момента се търгува за 215 евро за мегаватчас. Вчера борсата затвори на цена от 192,55 евро за мегаватчас.

С 38,60 процента скочи цената на природния газ на “Газов Хъб Балкан” в сегмента “ден напред”, която е с ден за доставка за 8 март, сочат борсовите данни. Вчера са продадени 3920 мегаватчаса природен газ на цена от 467,77 лева за мегаватчас.

Поскъпване с 49,71 на сто се отчита в другия сегмент – “в рамките на деня”.  С ден за доставка за днес са се продали 2187 мегаватчаса природен газ на цена от 420,42 лева за мегаватчас, при цена от предния ден 280,83 лева за мегаватчас.