Как Русия забави украинската офанзива?

Украински сапьор носи мини. Снимка: Свободна Европа

Украинската армия започна офанзивата си преди около 8 седмици, но напредва бавно. Една от причините са огромните и гъсти минни полета, оставени от руската армия. Мините унищожават бронираната техника, получена с много усилия, раняват войниците, подкопават морала.

Украйна устоява на руската инвазия вече над 17 месеца. Досега е успяла да освободи около 50% от огромни територии, които ѝ бяха отнети през пролетта на 2022 г.

Сега, когато нейната контраофанзива започна, от нея се очаква почти чудо. Преди всичко защото началото се забави, а то се забави, защото се чакаха доставките на танкове, бронирани машини за пехотата, системи за противовъздушна отбрана, артилерия и пр. Партньорите от НАТО и ЕС обучаваха няколко бригади с войници.

Но ето че техниката вече е тук, а украинските сили напредват по-бавно от очакваното. Една от причните са мините, оставени от руската армия.

Русия имаше време да минира всичко

Докато украинската армия очакваше доставките на оръжия и боеприпаси, руската армия се занимаваше с миниране, което е част от отбранителната ѝ линия.

Стотици хиляди мини, понякога по 4-5 на квадратен метър, разпръснати по пътищата, заровени в полетата и скрити в опустошените градове забавят настъплението. Освен това, те са проблем и за цивилното население.

Минните полета не могат да бъдат видени от сателит или дрон. Те се взривяват чак когато върху тях стъпи човек или машина. Премахването им е бавно, скъпо и опасно.

“Това е най-тежкото замърсяване с мини и невзривени боеприпаси, което сме виждали в Европа от Втората световна война насам”, каза пред Newsweek Майк Нютън, ръководител на неправителствената организация за разминиране HALO Trust в Европа. Нютън добавя, че минното замърсяване в Украйна може да е най-голямото в света.

Премахването

Армиите не разчистват всички мини, когато напредват. Вместо това те създават пътища, през които нападателните сили могат да атакуват вражеските позиции – казва Джак Уотлинг, старши научен сътрудник по сухопътни войни в Кралския институт на обединените служби пред “Ройтерс”.

Поради това те могат да използват инструменти, които са по-бързи и по-разрушителни, като например “линейни заряди” – въжета от експлозиви, които се изстрелват в минното поле и се детонират, задействайки мините. САЩ дариха няколко такива машини на Украйна – M58 Mine Clearing Line Charge.

Колкото по-бърз е този процес, толкова по-малко време щурмовите сили ще бъдат изложени на вражески огън.

“Проблемът не е в самите мини”, казва Уотлинг. “Мините са неприятно притеснение, с което може да се справиш, ако имаш време. Но мините, покрити с [вражески] огън – ето това е проблемът”.

Използват се и други методи, като например плугове (тралове) или валяци, монтирани на бронирани превозни средства. Минните тралове избутват настрани заровените мини, а валяци или въртящи се вериги взривяват без риск мините пред машините.

Военните минни полета почти винаги съдържат комбинация от противопехотни и противоавтомобилни мини, за да попречат на пехотата да напредва пеша.

Украйна има известно количество бронирани машини за разминиране, дарени от САЩ, Великобритания, Чехия и други страни. Количеството им е малко и местните създават свои машини.

Минните полета

Военните обикновено планират и картографират минните полета, така че собствените им сили да знаят къде е опасността. Това може да улесни хуманитарното разминиране.

В Украйна повечето минни полета са около линията на съприкосновение между двете армии. Тя минава през източната част на страната от границата с Русия на около 150 км източно от Харков, на юг и запад през Запорожка област до южно от град Херсон, близо до брега на Черно море. Линията е дълга хиляди километри и броят на минните полета по нея не е определен, казва пред “Ройтерс” Марк Хизнай, помощник-директор по оръжията в Human Rights Watch.

Според Мик Райън, пенсиониран генерал-майор от австралийската армия и боен инженер “става дума за стотици хиляди мини като минимум.”

На местата, където Украйна си е възвърнала територията, нивото на минно замърсяване е по-добре известно. В бившите окупирани градове в Киев, Сумска, Черниговска, Николаевска и Харковска област са оставени голям брой мини, особено противопехотни. Те, както и импровизираните взривни капани, представляват огромен риск за цивилното население в тези райони.

Въпреки това, повечето от съобщените наранявания на цивилни от наземни мини след инвазията са свързани с противотанкови мини. Между февруари 2022 г. и май 2023 г., според данните на HALO trust, са докладвани 855 цивилни лица, ранени или убити при 550 инцидента, свързани с мини.

“Най-опасното нещо, което наистина можете да направите в момента в Украйна, е да шофирате по неасфалтиран път”, казва Андрю Матисън. Той отговаря за глобалните изследвания на HALO Trust. “Ако се замислите за противотанкова мина, която е предназначена да свали защитата или да обезвреди 30-тонен танк, можете да си представите какво прави тя с 2-тонен автомобил.”

“Можем да настъпваме с 10 бригади, но няма да се получи”

“Можем да настъпваме с 10 бригади, но няма да се получи, защото мините са навсякъде, на всеки половин метър има мини”, казва Султан (позивното му име), командир в 78-и полк, подразделение на специалните сили, в полева болница близо до фронтовата линия в Запорожка област. “Те са навсякъде,” казва Султан в материал на Файненшъл таймс.

Султан се е натъкнал на руска мина, докато е търсел прикритие в редица от дървета използвана преди това от руските войници. Той избутал един клон от пътя си, чул изщракване и въжето, вързано за клона, задействало мината. Взривът го повалил по гръб, но дървото поело по-голямата част от шрапнелите. Той получава мозъчно сътресение – трето по ред – и е евакуиран във фронтова болница.

Тъй като войната е в разгара си, “няма емпиричен начин да се определи “минираната зона” или степента на миниране, казва пред “Ройтерс” Марк Хизнай, помощник-директор по оръжията в Human Rights Watch. “Каквато и най-голяма категория да създадете, наречете я голяма, много голяма, тежка, екстремна… [Украйна] би била в тази категория.”

В резултат на това украинските сили са принудени да действат със забавено и обмислено темпо.

Първо се атакува руската артилерия и друга огнева поддръжка, преди да се създаде път за настъпление с използването на линейни заряди за почистване на мини или бронирани превозни средства с тралове. Тъй като руските сили използват разузнавателни дронове, машините за разминиране привличат целия огън и украинските сили често са принудени да разминират ръчно. Често това става нощем.