Русия със сериозни загуби в Източна Украйна

Снимка: Ню Йорк Таймс

Руските сили понасят сериозни загуби в източната част на страната, заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

“Много свирепите руски нападения срещу Донецка област продължават. Врагът понася сериозни загуби там”, заяви президентът.

Той предупреди също, че според него Русия “струпва сили и техника за възможно повторение на масовите нападения срещу нашата инфраструктура, преди всичко енергийната”.

По-рано днес украинската армия обвини Русия в неделя в мащабното унищожаване на цивилни плавателни съдове, акостирали на брега на река Днепър в окупирания южен регион Херсон, който силите на Киев се опитват да превземат. Украинските сили оказват натиск върху руските войски на западния бряг на Днепър, която разделя Украйна, което подхранва спекулациите, че силите на Москва се готвят да се оттеглят на другата страна.

Говорител на украинския генерален щаб заяви, че горивото от унищожените кораби е изтекло в делтата на реката и обвини руските сили, че са присвоили двигатели и друго оборудване на корабите.

Украинският генерален щаб не даде обяснение за действията на Москва, но унищожаването на цивилни кораби би попречило на украинските сили да ги използват, ако решат да преминат на източната страна в случай на руско изтегляне, отбелязва Ройтерс. Засега няма коментар от руското министерство на отбраната.