Русия: Понесохме значителни загуби в Украйна

Снимка: Ройтерс

Русия понесе много загуби в започналата преди шест седмици война в Украйна, обяви в говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред британския телевизионен канал Sky News. “Понесохме значителни загуби, това е огромна трагедия за нас”, каза той без да назовава конкретни числа. Последния път, когато руските власти посочиха конкретен брой жертви, ставаше дума за 1351 убити руски войници. Според данните от Украйна обаче убитите във войната руски военнослужещи са много повече – близо 19 000.

В Украйна има около 7000 непотърсени руски трупа в морги и хладилни вагони, според украински официален представител, цитиран от Washington Post.

Алексей Арестович, съветник на ръководителя на президентската администрация на Украйна, каза, че цифрата на неговото правителство от 18 600 загинали руснаци се основава на украински доклади от бойното поле и прихванати руски военни комуникации.

Украйна се опита да върне телата на 3000 руски военнослужещи на третия ден от войната, каза той.

Той заяви: „Те казаха: „Ние не вярваме в такива количества. Нямаме този номер. Не сме готови да ги приемем.“

Украйна е предлагала размяна многократно, каза той, но „все още няма да обсъждат това“.

Министерството на вътрешните работи на Украйна създаде уебсайт и канал Telegram, където руснаците могат да търсят снимки на загинали и военнопленници или да попълнят онлайн формуляр, за да поискат информация за членове на семейството.

Песков: Мариупол е част от признатите “народни републики”

Освен това говорителят на Кремъл посочи, че руските войски са се изтеглили от украинските области Киев и Чернигов, за да покажат “добра воля” по време на преговорите. Говорейки за Мариупол, Песков подчерта, че обсаденият пристанищен град е част от признатите от Москва “народни републики”. Мариупол щял да бъде “освободен от националистически батальони”, като Русия се надявала това да се случи колкото се можело по-скоро. Същевременно говорителят на Кремъл нарече военните престъпления, за които говори Украйна “фейк” – сред които въздушните удари над родилната клиника в Мариупол и жестоките престъпления в Буча. Въпреки многобройните разкази на очевидци и сателитни снимки Русия продължава да твърди, че няма нищо общо с убийството на стотици цивилни граждани в Буча.

Прогнози: битката за Донбас ще е тежка

И докато говорителят на Кремъл отрича обвиненията във военни престъпления, руската армия се подготвя за следващия военен удар. НАТО очаква изтеглилите се от Киевска област руски войски да стартират нова голяма офанзива в Източна Украйна. Още преди няколко дни Русия обяви, че се изтегля от Киев, за да се концентрира над нови нападения в източната и южната част на Украйна.

Според украинския външен министър Дмитро Кулеба битката за Донбас ще напомня за Втората световна война. Или Западът ще помага на украинците през следващите дни, или ще бъде вече прекалено късно, каза той след разговори с външните министри на страните членки на НАТО в Брюксел. “Не се съмнявам, че Украйна ще получи всички необходими за сраженията оръжия, въпросът е обаче кога”, каза той.

И председателят на американския Генерален щаб генерал Марк Мили подчерта пред Конгреса във Вашингтон, че дотук украинските войски са отблъснали успешно нападението над Киев, но сега им предстои още по-голяма битка – в югоизточната част на страната. “Изходът от нея в момента е неясен.”

Източник: Дойче веле