Русия изоставя Киев за сметка на Донбас

Украински войници, снимка: Ройтерс

В предаването на Сергей Мардан по Радио Комсомолская правда военният експерт Владислав Шуригин отговори на въпроси за Украйна, възникнали след разговорите между руската и украинската делегации в Истанбул. Представяме ви интервюто на руския военен експерт за да получите информация и за гледната точка на руската страна:

– Какво стои зад изявленията за намаляване на военната активност в района на Киев и Чернигов?

– Основната посока на нашата работа: югоизток – юг. Това е Донбас и посоката към Николаев, Одеса. Да, от месец атакуваме няколко украински групи в различни посоки – близо до Киев, близо до Харков. Но основното е в Донбас. Техният нападателен потенциал е подкопан. В същото време те са запазени като бойни групи, борещи се  яростно.

 – Украйна се готвеше да проведе мащабна операция за изтощаване на Русия, но изпреварихме ли я?

 – Да, провокирайки конфликт в Донбас, украинската армия трябваше да изтощи входящите ни групи по границите, да ги принуди да преминат в отбрана. И след това да започне да нанася сериозни поражения с активни действия и да принудите Русия след месец и половина да признае факта, че е невъзможно да продължи войната.

 – Къде и как проработи нашият план?

 – Киевската група, където имаше 30 хиляди от въоръжените сили на Украйна и Националната гвардия и около 7-8 хиляди от всякакви формирования, ако имаха време да напуснат Киев можеха да ни задържат на 40-50 километра от Киев и щеше да има тежки битки.

– Но след 8 часа от началото на спецоперацията се озовахме летище Гостомел до Киев.

– Да, те всъщност се закрепиха в предградията на Киев и тази групировка беше закована като пирон в самия град. И през следващите три седмици тя беше заета, опитвайки се да ни измъкне оттам. През това време киевската група понесе големи загуби, загуби настъпателните си способности. През това време ние силно разрушихме други групи, унищожихме украинската противовъздушна отбрана. И много задачи се прехвърлят към нашия VKS. И сега няма смисъл да се поддържа такава пълноценна група, която се намира близо до Киев.

 – Значи не изтегляме войските изпод украинската столица?

 – Прехвърляме ги на другия фланг.

– Какво ще се случи в Донецка област и в Харковска област, ще се извърши ли демилитаризация там?

 – Демилитаризацията е поражението на украинската армия във всички посоки. Техните бронирани формирования бяха унищожени. По-голямата част от бронирания им флот е загубен или разбит. При глуха защита те трябва да бъдат изтласкани. Когато приключим с Мариупол и донецката групировка, това ще бъде огромен удар за цялата украинска военна формула.

 – Какъв е смисълът Киев да призовава неподготвени хора да се бият?

 – Има само едно значение – опит за мобилизиране на украинското общество. От военна гледна точка това няма никакъв смисъл. Невъзможно е тези хора да се превърнат в истински ефективен инструмент без оборудване и оръжия. Това е същото като немския Volkssturm.

-Е, тези млади германци с телата си забавиха настъплението на Червената армия за ден-два.

– Да, ако сега в Киев “чакат армията на Венк”, то в този смисъл вероятно подобно изгаряне на собственото им население има смисъл. Но ако разберем, че армията на Венк няма да дойде, това вече е престъпление. Точно като да се биете в собствените си градове. Дори германците по време на войната позволяваха на цивилното население да излиза, ако имаше възможност. Нашите от Сталинград по време на боевете евакуираха над 100 хиляди цивилни. И тук украинската армия, която положи клетва да защитава народа си, цинично се крие зад този народ.

– В Киев разчитат на ужасна картина на Мариупол, „бомбардиран от руснаците” с нещастни хора, а после това се предава в световните медии.

 – Ако погледнете всичко, което казват нашите, тези, които се бият в Мариупол, са основният проблем за нас. Операцията е в ход и е свързана с това колко щети нанася на цивилни, които седят в мазетата. Трябва да проникваме, да използваме гранатомети, да разкопаваме с танкове, но именно за да не съборим сградата върху хората, които се крият под нея. Това изисква огромно количество време, ресурси, увеличава загубите ни, но това е изчислението на украинците. Защото, ако пуснаха цивилното население, тогава кой изобщо ще се замисли какво може и какво не може да се използва?

– Има 5-7 ключови украински града, които имат символично значение – значи операцията в Мариупол направи отрезвяващо впечатление на украинците?

– Мислещи хора – те са в шок. Ясна оценка на случилото се. Хората разбират, че ги правят заложници – и са ужасени. Представяйки си, че с Харков и Одеса ще се случи същото като с Мариупол. И въпросът е – готови ли сме да го направим? В случая говорим за целите на войната.

Демилитаризация, денацификация – до каква степен, до каква степен? Трябва ли да щурмуваме тези градове или просто да ги блокираме силно и да прекараме няколко месеца, за да седят там, освобождавайки цивилни от там и позволявайки някакъв вид хуманитарни конвои. Или трябва да се превземат?

-Най-вероятно ще бъдат взети адаптивни решения. Най-вероятно ще пресечем коридор към Одеса и отвъд Одеса, към Молдова. Разбира се, ще почистим цялата тази група. Но вече не съм сигурен за Киев. Тоест там изпълнихме задачата си и се отдалечихме от нея?