Русия хвърля по 500 души на ден в “месомелачката” на Бахмут

Снимка: Дойче веле

Киев обвинява Москва, че обрича на безсмислена смърт по 500 руски войници на ден в Бахмут. Русия използва тактиката на “месомелачка”, казва министърът на отбраната Олексий Резников.

В битката за Бахмут в Източна Украйна, която трае вече месеци, руската армия понася големи загуби в жива сила, твърдят от Киев. „Руснаците имат до 500 загинали и ранени на ден“, каза украинският министър на отбраната Олексий Резников пред “Билд ам Зонтаг”.

В месомелачката на Бахмут

Според него руските войници са само „пушечно месо“ в използваната от Москва тактика на „месомелачката“. Данните за загубите на бойното поле все пак не могат да бъдат потвърдени от независим източник.

Бахмут е „символичен град“ за руснаците, поради което те полагат огромни усилия, за да го превземат, макар че от това няма да зависи по-нататъшният изход на сраженията в Донбас, казва още Резников пред германската медия. Генералният щаб на украинската армия съобщи в събота вечерта за тежки сражения около Бахмут. Киев твърди, че опитите на руската армия да обкръжи града са останали „без успех“.

Жертвите сред наемниците на „Вагнер“ са изключително многобройни

В и около Бахмут се сражават основно бойци на частната армия „Вагнер“. Техният началник, близкият на Путин олигарх Евгений Пригожин, е известен с това, че набира бивши затворници за своята армия от наемници.

Твърди се, че тъкмо сред наемниците жертвите са изключително високи. Правозащитната организация „Русия зад решетки“  обяви наскоро, че от набраните около 50 000 наемници от затворите едва 10 000 са оцелели на фронта. Останалите били загинали, взети в плен или дезертирали.

Ще бъде ли предаден Бахмут?

Но и в редиците на украинската армия броят на жертвите е голям. Допреди месеци президентът Володимир Зеленски обявяваше Бахмут за „крепост“, която няма да бъде предадена, но междувременно тази възможност явно вече не се изключва напълно.

Източник: Дойче веле