Русия обяви мобилизация на 300 000 души

Руският президент Владимир Путин обяви днес “частична мобилизация” на руснаците в боеспособна възраст, тоест 300 000 резервисти, отваряйки пътя за мащабна ескалация на конфликта в Украйна.

Същевременно той отправи сигнал, че е готов да използва ядрени оръжия, за да защити Русия срещу Запада, който според него е решен да разруши страната му.

“Смятам за необходимо да подкрепя предложението (на министерството на отбраната) за частична мобилизация на гражданите от резерва, които са отслужили (. . .) и имат подходящ опит”, заяви Путин в обръщение, излъчено на запис по телевизията.

“Указът за частична мобилизация е подписан” и ще влезе в сила “днес”, сряда, добави руският президент.

“Говорим само за частична мобилизация”, увери той на фона на слухове за обща мобилизация, плъзнали в последните часове.

Според руския министър на отбраната Сергей Шойгу става дума за 300 000 резервисти или “малко над 1 процент” от подлежащите на мобилизация лица – според оценки около 25 милиона души.

Тези попълнения ще бъдат разположени с цел да се “консолидират” и контролират” тиловите позиции по дължината на “фронтовата линия – повече от 1000 километра” в Южна и Източна Украйна.

Решението бе взето, след като украинските сили проведоха през септември серия от контранастъпления, принуждавайки руската армия да отстъпи по-специално в района на Харков в Североизточна Украйна.

Шойгу призна между другото загуби от 5937 войници, убити от началото на офанзивата му в края на февруари – далеч по-малки, отколкото сочат оценките на Украйна и Запада.

Руското министерство на отбраната съобщи за последен път за човешки загуби в края на март – 1351 убити войници.

Пред лицето на “заплахата”, каквато представлява според Владимир Путин “нацисткият режим в Киев” и “военната машина на Запада”, “със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ”, предупреди днес руският президент – ясен намек за ядрени оръжия.

Заплаха, която звучи още по-силно с оглед предвидените в четири региона на Украйна от петък нататък референдуми за присъединяване към Русия.

“Целта на Запада е да отслаби, да разцепи и да разруши Русия”, каза руският президент в телевизионното си обръщение.

По думите му Западът се стреми “да унищожи суверенните и независими центрове на развитие” по света, за да стане по-силен.

“Целите на военната операция бяха и си остават непроменени”, каза накрая Путин.

Русия започна нашествието си в Украйна, твърдейки, че цели да защити рускоезичното население там, потискано от “нацистка” власт, и да демилитаризира страната.  

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че в рамките на обявената частична военна мобилизация в страната на военна служба ще бъдат призовани 300 000 души, предаде ТАСС.

“Разполагаме с огромен мобилизационен ресурс от хора, които са отслужили, такива, които имат боен опит и военна специалност. У нас те са почти 25 милиона. По този начин разбирате, че тази мобилизация е частична мобилизация – едва 1 процент или малко повече, 1,1 процент от общия мобилизационен ресурс”, отбеляза руският министър на отбраната в интервю за телевизия “Россия-24”.

Шойгу заяви също, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

“Не мога да не кажа, отдавна не сме говорили за това, за нашите загуби. Нашите загуби в хода на специалната операция възлизат на 5 937 души”, каза министърът.

Източник: БТА