САЩ: Русия няма да победи Украйна

Украински войници, снимка: Ройтерс

Русия не успява в стремежа си да победи в Украйна, каза държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от ДПА.

“Що се отнася до руските военни цели, Русия се проваля, Украйна успява”, заяви Блинкън, който пристигна в Полша след посещение в Украйна.

Според него целта на Русия е да отнеме суверенитета и независимостта на Украйна, но не е успяла в това въпреки продължаващите от над два месеца атаки.

По думите му руската армия не е оправдала очакванията, а икономиката на Русия е тежко засегната от западните санкции.

“Не знаем как ще се развие войната по-нататък, но със сигурност знаем, че суверенна, независима Украйна ще продължи да съществува много по-дълго, отколкото Владимир Путин е на сцената”, каза той.

Блинкън и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин посетиха Киев вчера, което беше първото посещение на американски лидери в Украйна след началото на руското нашествие, предаде Франс прес, като цитира американски представители.

По време на посещението си двамата обявиха, че американското дипломатическо присъствие ще се завърне постепенно в Киев, както и пряка и непряка военна помощ на стойност над 713 милиона долара.

Тя ще бъде разпределена между Украйна и 15 други страни в Централна и Източна Европа, уточнява Ройтерс.

От тези средства около 322 милиона долара са предназначени за Киев, отбелязва Асошиейтед прес. Останалите ще бъдат разделени между страни от НАТО и други държави, предоставили помощ на Украйна от началото на войната.

Новото финансиране е различно от предишните помощи на САЩ за Украйна – то не включва оръжия от складовете на американската армия, а пари, които страните могат да използват за закупуване на оръжия, от които се нуждаят.

Освен това Вашингтон е одобрил продажба на боеприпаси на стойност 165 милиона долара. Те не са произведени в САЩ и са съвместими с оръжията от съветската епоха, използвани в Украйна, отбелязва АП.

3,7 милиарда долара са предоставили САЩ на Украйна по време на войната.

Украйна може да спечели войната с Русия, ако разполага с добра техника, заяви министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин след съвместно посещение в Киев с държавния секретар Антъни Блинкън, предаде Франс прес.

“Първото нещо, за да спечелиш, е да вярваш, че можеш да спечелиш”, подчерта Остин пред медиите след завръщането си в Полша. “И те са убедени, че могат да спечелят”, добави той, визирайки украинците.

“Те могат да спечелят, ако имат добра техника, силна подкрепа”, добави министърът на отбраната на САЩ.

“Искаме да видим Русия отслабена до такава степен, че да не може повече да прави неща като нашествието в Украйна”, заяви Остин пред медиите след посещението си в Киев. “Тя вече загуби много военни способности и за да съм откровен, много войски, и ние не искаме тя да може да възстанови бързо способностите си”.

Русия не успява да постигне военните си цели в Украйна, а Киев бележи успехи, заяви пред медиите и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от Асошиейтед прес. Той даде за пример изтеглянето на руските войски от Киев, за да се фокусират върху Донбас.

Украинското президентство публикува запис на срещата между Блинкън и украинския държавен глава Володимир Зеленски. В него държавният секретар похвали “изключителната смелост, лидерство и успех, който постигнахте, отблъсквайки тази ужасна руска агресия”.

“Свикнахме да ви виждаме на запис по света, но е прекрасно, хубаво е да ви срещнем лично”, добавя Блинкън.

Източник: БТА