Русия с масирани ракетни удари в Донбас

Снимка: pravda.ru

Русия обяви днес, че през нощта е нанесла десетки въздушни и ракетни удари в Източна Украйна. Според Киев руската армия е предприела офанзива на широк фронт в Донбас, предаде Франс прес.

“Ракети с прецизно насочване на (Космически войски) на Русия неутрализираха 13 укрепени позиции на поделения на украинската армия, както и струпали се военни близо до ключовия град Славянск в Донецка област, каза руското министерството на отбраната. То съобщи още за десетки други ракетни удари и стотици поразени с артилерия цели в Южна и Източна Украйна.

Освен това “авиацията на военно-космическите сили на Русия порази 60 военни съоръжения на Украйна”, включително 53 места на концентрация на войски и военно оборудване и три командни точки, добави руското министерство на отбраната.

Руската артилерия е взела на прицел около 1260 украински позиции и съоръжения, главно в Николаевска и Запорожка област, Южна Украйна.

Руската армия твърди, че в тези райони е ударила 25 армейски командни позиции, складове за муниции, две ракетни системи „Бук-М1“ и 1214 точки на концентрация на войски.

Унищожени били два склада за ракети „Точка-У“ в Червоная Поляна, Луганска област, и в североизточното селище Балаклия, близо до Харков.

Руските противовъздушни сили са свалили и украински изтребител МиГ-29 в Донецка област, съобщи още министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

Русия започна мащабни военни действия за превземането на Източна Украйна, пише в. “Гардиън”.

Изданието отбелязва, че за началото на дългоочакваната операция е съобщил президентът Володимир Зеленски с думите: “Ще се бием. Няма да отстъпим нищо украинско”. Вестникът коментира, че Зеленски е направил изказването си след драстично засилване на руските нападения точно преди началото на операцията. Руският президент Владимир Путин обяви намерението си да превземе Донбас, индустриалния център в източната част на страната, който вече се контролира частично от проруските сепаратисти, допълва “Гардиън”.

Кремъл започна битката за украинския Изток, пише в. “Вашингтон пост”.

Вестникът коментира, че вчера Москва изглежда е започнала очакваната си сухопътна офанзива в Източна Украйна, докато същевременно е засилила ракетните и артилерийските си удари по цялата територия на страната, извършвайки едни от най-широкообхватните си нападения за последните седмици.

Според “Вашингтон пост” Пентагонът като цяло не е оспорил украинската оценка, че офанзивата на изток е започнала, но все пак е изразил малко по-сдържана позиция от тази на Киев. Според нея при засилените в последно време артилерийски и ракетни удари от руска страна, които Украйна възприема като индикация за началото на новата руска операция, става дума по-скоро за подготовка на “бъдещи настъпателни действия”, тоест същинската част на офанзивата тепърва предстои.

Пак според военното министерство на САЩ въпреки че вчера е бил нанесен удар по гражданска инфраструктура и въпреки че е бил ударен Лвов, вчерашните нападения на Русия по-скоро са изглеждали насочени срещу военни цели и не са признак, че войната се пренася към западната част на Украйна. “Вашингтон пост” цитира пожелал анонимност високопоставен американски официален представител от сферата на отбраната, който отрича при руските нападения да са били ударени оръжейни пратки за Украйна от Щатите или от други украински съюзници.

Според Пентагона руските войски започват да се учат от грешките си при провалената операция срещу Киев и се стараят да ги избегнат в Донбас, съсредоточавайки в района достатъчно от нужните за подобна операция елементи като тежка артилерия, авиация и командни звена. “Изглежда се опитват да си вземат поука от случилото се в Северна Украйна, където не бяха осигурили необходимите способности за поддържане на настъплението”, каза източникът.

“Ню Йорк таймс” отбелязва, че новата офанзива на Русия в Донбас е била предшествана от масиран ракетен обстрел, при който Лвов за пръв път от началото на войната е станал мишена на нападение с жертви. Това е напомняне, че нито един украински град, било то и такъв като Лвов, намиращ се чак близо до границата с Полша, не е в безопасност от руските ракети, коментира изданието.

Изданието отбелязва, че засилените нападателни действия на Москва са предприети на фона на признаци, че санкциите започват да задушават руската икономика и да предизвикват противоречия сред руското ръководство. В друга своя статия “Ню Йорк таймс” отбелязва, позовавайки се на свое разследване, че украинските сили вероятно са изстреляли поне два касетъчни боеприпаса, употребата на които е забранена от международните правила.

“Файненшъл таймс” отбелязва, че вчера САЩ са съобщили, че Русия е прехвърлила още хиляди войници към Донбас, а “Уолстрийт джърнъл” коментира, че обявеното от Зеленски начало на новата руска офанзива в Източна Украйна е сигнал, че инвазията в Украйна, довела до ново противопоставяне между Русия и Запада, навлиза в поредната си фаза.

В друга статия “Уолстрийт джърнъл” пише, че войната в Украйна буди загриженост в Тайван заради крехките интернет връзки на острова със света. По-конкретно става дума за безпокойство в Тайпе, но и в някои страни от Азиатско-тихоокеанския регион, че свързаността им с мрежата е прекалено зависима от кабели, минаващи по морското дъно, които може да бъдат прекъснати в случай на китайско нападение. 

Украинците използваха интернет, за да мобилизират съпротива срещу руското нахлуване, да противодействат на пропагандата на Москва и да печелят международна подкрепа, включително чрез призивите на Зеленски за предоставяне на оръжие на страната му. Украйна разполага с добри интернет връзки с чужбина през сухопътните си граници, благодарение на което по-голямата част от страната остана онлайн въпреки руските нападения срещу интернет инфраструктурата, отбелязва “Уолстрийт джърнъл“.