Русия завзе Северодонецк, а Украйна получи покана за ЕС

Снимка: Ройтерс

Украинските сили отблъснаха руска атака срещу южните покрайнини на град Лисичанск, заяви днес украинският областен управител на Луганска област Сергий Гайдай, предаде Ройтерс.

Лисичанск е последният град в Луганска област, който е изцяло под украински контрол, отбелязва Ройтерс.

Въпреки успешното отблъскване на руската атака обаче бе загубен контрола върху ключовото село Миколаивка, което се намира в близост до важна магистрала, която води до Лисичанск, съобщи Гайдай в Телеграм.

Украинските сили ще “трябва да се изтеглят” от град Северодонецк, голяма част от който е под контрола на руските сили, заяви Гайдай днес по телевизията.

Руските военноморски сили са получили заповед да минират черноморските пристанища на Украйна, пише “Гардиън“, като се позовава на разсекретена информация на американското разузнаване.

В материала на британското издание се посочва, че според специалните служби на САЩ операцията е част от руската блокада на зърнения износ на Украйна, която може да предизвика световна продоволствена криза.

По-конкретно според статията руският флот е получил заповед да заложи мини в пристанищата Одеса и Очаков и вече е минирал река Днепър като част от блокадата на украинския зърнен износ.

Русия отрече да минира зоните около черноморските пристанища и на свой ред обвини Украйна, че сама е минирала пристанищата си.

Украйна получи от Европейския съюз статут на кандидат за членство в “исторически момент”, пише “Индипендънт”.

Изданието отбелязва, че президентът Володимир Зеленски е приветствал решението, което някои лидери са определили като доказателство, че Евросъюзът е застанал “от правилната страна на историята”.

Въпреки че може да мине повече от десетилетие преди Украйна да стане пълноправен член, взетото на двудневната среща на върха на ЕС решение е знакова стъпка, показваща готовността на съюза да се разшири дълбоко навътре в територията на бившия Съветски съюз, коментира вестникът. Киев, а и Молдова, която получи същия статут на срещата на европейските лидери, ще трябва да ограничат корупцията в управлението и да извършат реформи, ако искат наистина да се присъединят към ЕС. Извън цялата триумфална риторика около това решение, че съюзът започва едно от най-амбициозните си разширявания в Източна Европа, има опасения, че тази стъпка ще е причина за спорове и може да застраши вътрешната сплотеност на съюза, по-специално резервираност вътре в самия ЕС към по-нататъшното разширяване на съюза, включително с балкански държави като Албания, Босна, Косово, Черна гора, Сърбия и Северна Македония, пише “Индипендънт”.

Рушащото се единство на ЕС дава на Путин още една възможност да спечели, е заглавието на коментар по същата тема, поместена в “Дейли телеграф”.

Авторът отбелязва, че има опасност Европа да покаже, че Кремъл е бил прав в преценката си, че тя е прекалено разединена и изтощена за продължителна борба по въпроса за Украйна.

По-специално според автора това личи от тазседмичната среща на европейските лидери, която той нарича “класика в жанра” и която е била изпълнена с топли думи към президента Зеленски, а на страната му е бил предоставен статут на кандидат за членство в ЕС. Същевременно обаче, изтъква авторът на статията, зад кулисите има огромни разногласия по въпроса с влизането в съюза на Украйна и Молдова. Същевременно процесът на присъединяване може да отнеме повече от десетилетие, а както се изрази наскоро един представител на Кремъл, след две години Украйна може и да не съществува вече, пише авторът на статията.

Киев получи статут на кандидат за ЕС, което е знакова победа на фона на войната, коментира “Вашингтон пост”.

Американското издание отбелязва, че по този начин съюзът е дал на Украйна и лидера ѝ Зеленски морално поощрение, от което те са имали голяма нужда.

Това действие е и важна стъпка за Европа и сигнал към Русия, изтъква вестникът.

“Ню Йорк таймс” коментира, че първата стъпка към присъединяването на Украйна към ЕС е знак за солидарност с нея на фона на войната.

Според изданието това е и знак, че съюзът вижда бъдещето на Киев в прегръдката на демократичния Запад.

Решението беше взето в критичен момент, в който има опасност Русия да превземе още територии в Източна Украйна, където украинските сили са превъзхождани от гледна точка на въоръжение и са застрашени от обкръжаване в хода на ожесточените боеве в района на град Лисичанск.

“Уолстрийт джърнъл” пише, че макар ЕС да е отворил вратата за членство на Украйна, съюзът е показал също, че му е трудно да запази дългосрочното си желание да продължи да се разширява. Причината в частност е, че подкрепата за разширяването в много от западноевропейските страни е намаляла заради опасенията от наплив на евтина работна ръка, както и от това, че съюзът става прекалено голям и тромав, коментира изданието.

Вестникът отбелязва също, че на лидерската среща “ЕС-Западни Балкани” евролидерите отново не са се споразумели за започване на присъединителни преговори със Северна Македония и Албания, допълвайки, че България блокира преговорите заради спорове със Скопие по отношение на исторически въпроси.

Според “Уолстрийт джърнъл” представители на ЕС са признали, че провалът в постигането на напредък по преговорите за членство в Евросъюза на балканските страни е подкопало доверието към ЕС и възможностите на присъединителния процес да доведат до политически и икономически реформи в страните кандидатки. В тази връзка изданието цитира думите на ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел: “Днес трябваше да започнем преговори с Албания и Северна Македония и определено не мога да скрия разочарованието си”.

Файненшъл таймс” също акцентира на решението за предоставяне на статут на страна кандидатка на Украйна и отбелязва, че Киев е приветствал знаковата, но обвързана с условия стъпка, направена на срещата на върха на ЕС