Русия е загубила половината си танкове в Украйна

Снимка: Ройтерс

Половината от руските тежки танкове вероятно са били унищожени или пленени от Украйна, заяви вчера високопоставена служителка на Пентагона, предаде Франс прес.

Русия „вероятно е загубила половината от основния си резерв от бойни танкове в сражения и заради пленяването им от украинците“, заяви Селест Уоландър на онлайн събитие, организирано от Центъра за нова американска сигурност.

Оценката на Уоландър, която не приведе точни числа за загубените от Русия танкове от началото на нейното нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., беше направена в момент, когато Киев се готви да получи тежки танкове от своите западни съюзници.

Обединеното кралство съобщи, че неговите танкове „Чалънджър 2“ ще бъдат разположени в Украйна през март, а Германия и съюзниците й планират да изпратят на Киев през април своя танков батальон от „Леопард 2“.

Вашингтон също обеща танков батальон от „Ейбрамс“, но пристигането на бойните машини в Украйна ще отнеме повече време.

Междувременно ръководителят на руската наемническа група „Вагнер“ Евгений Пригожин, каза в едно от редките си интервюта, публикувано вчера, че руските сили трябва да завладеят стратегическия град Бахмут, за да продължат кампанията си, но се сблъскват с ожесточена съпротива на украинските му защитници, предаде Ройтерс.

Пригожин, интервюиран от руски военен кореспондент, заяви, че Русия трябва да постави ясни цели в своята вече близо едногодишна кампания: да установи твърдо присъствието си в Източна Украйна или да продължи до завладяване на още територия от съседната страна.

Москва нахлу в Украйна на 24 февруари 2022 г., осем години, след като анексира Кримския полуостров, а нейни проксита завзеха значителни територии в Източна Украйна, наричайки ги „народни републики“ в Донецка и Луганска област.

Пригожин – предприемач и ресторантьор, привлече внимание успоредно със засилване на сраженията по време на кампанията. Той критикува руското военно ръководство и някои високопоставени длъжностни лица.

Военните на „Вагнер“ играха досега важна роля, особено миналия месец при завладяването на град Соледар. Той е близо до Бахмут, който издържа месеци на сражения и бомбардировки и е наричан и от двете страни „месомелачка“.

Бахмут ни трябва, за да могат нашите войски да действат удобно, каза Пригожин. Защо му казват месомелачка ли? Защото украинската армия изпраща все повече части. Вероятно е твърде рано да се каже, че сме близо. Има много пътища, които водят навън, и по-малко, водещи навътре. Украинските войски са добре обучени… и както всеки голям град, е невъзможно да бъде превзет фронтално. Ние се справяме много добре.

Първо трябва тихо да превземем Артьомовск и тогава можем да кажем високо и ясно, че сме го превзели, добави Пригожин, наричайки Бахмут с името му от съветския период, използвано от Москва.

Той каза, че боевете за превземането на Соледар – предприети след неуспехи при завземането на Бахмут, са сравними с шестте месеца битки, които са били нужни на съветската армия за защита на Сталинград. 

Военният анализатор Олег Жданов каза, че ситуацията около Бахмут вероятно остава най-трудният сектор, пред който силите на Украйна са изправени, докато Русия разполага там все повече наборници.

Районът южно от Бахмут е много труден сектор, каза Жданов в онлайн интервю. А самият град остава най-горещата точка на фронта в този момент.