Руски медии за Украйна

Снимка: dw.com

През последните десетилетия Западът планомерно превръщаше Украйна в огнище на напрежение, заявява в интервю за “Росийская газета” Рашид Нургалиев, зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Украинските събития са резултат от планомерните усилия на Запада и най-вече на Вашингтон да преформатира страните, най-близки на Русия по дух, история, култура, икономически и политически възгледи. Дългосрочната цел на Вашингтон е да бъдат разрушени Общността на независимите държави, Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и да се формират в постсъветското пространство противоборстващи си държави, превърнати подобно на Украйна в марионетни и колониални страни, твърди руският държавник. 

След като САЩ одобриха нов пакет военна помощ за Украйна, аналогични планове представи вчера и Великобритания. Според експерти обаче реактивните системи за залпов огън и ракетите за тях с обсег 80 км, обещани от Лондон на Киев, няма да имат съществен ефект на фронта, пише “Известия”.

Военният експерт Андрей Фролов, говорил пред вестника, очаква Украйна да използва управляемите ракети М31А1 срещу ценни единични цели като летища, командни пунктове, железопътни възли, военни бази и др., но “крайно пестеливо”, тъй като “огромни запаси от тях няма и в самата Великобритания”.

Украинската армия най-вероятно няма да стреля с такива оръжия по градове и други селища, за да не предизвика нежелателен международен отзвук. Не са подготвени и украински разчети за тях. Масова поява на такива системи на фронта не се очертава и те няма да променят силовия баланс, смята аналитикът.

Печатът цитира коментари на руския външен министър Сергей Лавров пред журналисти по повод опасенията, че руската блокада по море, възпрепятстваща доставките на зърно от Украйна, ще засили заплахата от продоволствена криза в света. Според Лавров вината за ситуацията със зърното е на украинския президент Володимир Зеленски, на когото по думите му трябва “да се заповяда” да разминира водните пътища в Черно море, посочва “Независимая газета”.

“Турските ни колеги казваха, че са готови да подпомогнат разминирането. Според мен нашите военни ще се разберат как най-добре да се организира това, за да може после корабите да минават през минните полета, подлежащи на премахване, в открито море – и по-нататък гарантираме самостоятелно или (заедно) с турските колеги отвеждането им до проливите”, обяснил Лавров, цитиран в “Аргументи и факти”.

Изданията поместват и реакции след инцидента с руския първи дипломат, който отпътува на 5 юни на посещение в Сърбия, но самолетът му не бе пропуснат през въздушните пространства на България, Северна Македония и Черна гора.  “Независимая газета” нарича впечатляващо съобщението на българската дипломация, че причината е по-специално включването на Лавров в санкционния списък на ЕС заради руската агресия в Украйна. Софийското външно ведомство твърди, че нотата му, отказваща дипломатическо разрешение за полета, носи датата 1 юни. Излиза, че Москва или не е искала да вдига шум преждевременно, или все пак е хранела надежда да се договори поне с България, пояснява всекидневникът.

Влиятелното и близко до сръбския президент белградско издание “Блиц” изрази мнение, разпространено в местните политически и експертни среди, със статия под заглавието “Въздушната блокада на Лавров е спасение за Сърбия”, пише “Комерсант”.

“Горе-долу се знае, че Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград”, заявил за “Блиц” бившият сръбски министър на отбраната Драган Шутановац. С това политикът потвърдил думите на източник  на “Комерсант” в европейските дипломатически среди. Според източника през последните дни представители на Белград отправяли ясни сигнали към служителите в ЕС, че в момента Сърбия “не е особено заинтересована” от визита на руския външен министър.

На пресконференция Лавров обърна внимание, че Москва не предвижда да отвърне на страните, осуетили работното му посещение, посочва “Газета”. 

Държавите от НАТО, възпрепятствали полета на Лавров, трябва да платят за тази стъпка с отказ от руския газ. Така смята Владимир Джабаров от Съвета на федерацията – горната камара на парламента, пише обаче руското онлайн издание “Икономиката днес”.

“Значи идващият в тези страни руски природен газ абсолютно не е токсичен за тях, а прелитането на самолет с руски министър буди сериозно опасение. Идва въпросът: може би изобщо не бива да доставяме в тази страни руски енергоносители?” – помества сайтът изявление на Джабаров.

Източник: Българска телеграфна агенция