В Русия блокираха Фейсбук, а Би Би Си спря работа в страната

Руският интернет регулатор Роскомнадзор постанови блокирането на Фейсбук в цяла Русия и обвини социалната мрежа в дискриминация на руски медии, предадоха световните агенции.

“Бе взето решение да се блокира достъпът до Фейсбук още от днес”, се казва в съобщение на Роскомнадзор в Телеграм.

 Според регулатора има 26 случая на дискриминация срещу руски медии от страна на Фейсбук от октомври 2020 г. досега. Като пример се посочва ограниченият във Фейсбук достъп до подкрепяни от руската държава телевизионни канали, като Ар Ти, и до руската агенция РИА Новости.

Междувременно Британската радиотелевизионна корпорация Би Би Си съобщи днес, че временно ще прекрати работата на всичките си журналисти и помощен персонал в Русия, след влизането в сила на нов закон, който предвижда затвор за всеки, разпространяващ съзнателно “фалшиви” новини, предаде Ройтерс.

Тим Дейви – генерален директор на Би Би Си, каза в изявление, че този закон както изглежда криминализира процеса на независима журналистика. “Не ни оставя никаква друга възможност, освен временно да прекратим работата на всички журналисти на Би Би Си нюз и помощния персонал в Руската федерация, докато направим оценка на цялостните последици от това нежелано развитие”, посочи Дейви.

Той каза, че руската емисия на Би Би Си ще продължи да работи извън Русия.

Сигурността на нашия персонал е от първостепенно значение и не сме готови да го изложим на риска от наказателно преследване, само защото си върши работата, подчерта Дейви.