Русия спря огъня за хуманитарни коридори

Руски танкове в Украйна, снимка: capital.bg

Руските сили спряха огъня в 10:00 ч. московско време, за да позволят отварянето на хуманитарни коридори за излизане от украинските градове Мариупол и Волноваха, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от Интерфакс и Ройтерс.

“Днес, 5 март, от 10:00 ч. сутринта московско време Русия обявява режим на тишина и отваря хуманитарни коридори за излизане на мирни жители от Мариупол и Волноваха”, заяви ведомството, цитирано от ТАСС.

Министерството уточни, че хуманитарните коридори и маршрути за излизане са съгласувани с Украйна. От съобщението не става ясно дали спирането на огъня е за цялата територия на страната или се отнася само за двата града. Не се посочва колко дълго ще продължи това прекратяване на огъня.

Няма потвърждение от Украйна относно съобщенията, че Русия ще спре да стреля тази сутрин, за да позволи евакуацията на цивилни.

Подробностите около споразумението не са ясни. Руските държавни медии съобщиха, че Русия е договорила маршрути за евакуация с украинските сили, за да позволи на цивилните да напуснат Мариупол в югоизточната част и източния град Волноваха „от 10 сутринта московско време“. Докладите се позовават на изявление на руското министерство на отбраната.

Русия се опитва да обкръжи украинската столица Киев и източния град Харков, съобщиха украинските въоръжени сили, цитирани от ДПА.

Офанзивата на Москва продължава вече десети ден с подкрепата на авиация и употребата на високоточни руски оръжия, се казва в съобщение на украинските военни, публикувано рано тази сутрин.

Руските войски също така продължават да се опитват да достигнат административните граници на Луганска и Донецка област, за да създадат коридор по суша от анексирания от Русия Крим до сепаратистките райони.

Защитата на столицата Киев продължава да отблъсква “вражеската офанзива” и да нанася поражения на атакуващите войски, се казва в съобщението.

Руските сили продължават да търсят пролуки и в отбраната на южния пристанищен град Мариупол, допълва украинската армия.

ДПА уточнява, че сведенията за хода на бойните действия не могат да бъдат потвърдени чрез независим източник. Очаква се през уикенда в Беларус да се състои трети кръг на преговорите между Украйна и Русия.

Може да следите всички последните новини от Русия.