Русия може да ескалира войната в Украйна и без да използва ядрено оръжие

севородонецк

Месеци наред руските държавни медии акцентираха върху това, че Москва нанася удари само по военни цели в Украйна и пропускаха страданията, които инвазията причини на милиони цивилни, пише в днешния си брой американският в. “Ню Йорк таймс“. 

В понеделник руската държавна телевизия не само съобщи за страданията, но и ги показа. Тя излъчи кадри с дим и кръвопролития в центъра на Киев, с празни рафтове в магазините и представи метеорологична прогноза за ниски температури през предстоящите месеци.

Рязката промяна беше знак, че вътрешният натиск, оказван заради несполучливите военни действия на Русия, е ескалирал до такава степен, че президентът Владимир Путин е възприел необходимостта от брутална демонстрация на сила – както пред публиката у дома, така и пред Украйна и Запада, допълва изданието.

Според поддръжниците на войната руските военни не са достатъчно агресивни в действията си срещу Украйна и отправят все по-ожесточени критики към армията. Изглежда, че с вчерашната опустошителна военна ескалация Путин донякъде отговори на тези упреци и за момент успокои хората, които се гневяха от унизителните неуспехи на руската армия. За малко повече от месец войната в Украйна рязко се превърна от изтощителна, до голяма степен статична артилерийска битка, която се очакваше да продължи до зимата, в бързо разрастващ се конфликт на много нива. Това постави под въпрос стратегиите на САЩ, Украйна и Русия, отбелязва “Ню Йорк таймс”.

Вчерашните атаки бяха поредното от многото главозамайващи събития – от украинските победи на терен до заплахата на руския президент Владимир Путин да използва на ядрено оръжие, които през последните седмици промениха характера и темпото на войната. Сега на преден план излиза въпросът дали няма да се наложи САЩ и партньорите им да прекрачат границите на идеята помощта за Украйна да се свежда до обезпечаване на възможността ѝ за самозащита и да започнат да оказват по-сериозна подкрепа на Киев, пише в. “Вашингтон пост”. 

Досега Вашингтон доставяше оръжия на Украйна, като се съобразяваше преди всичко с най-важния си приоритет – да се избегне пряк военен сблъсък между Русия и Запада. 

Стратегията за военната подкрепа за Украйна вероятно ще бъде част от дневния ред на днешната извънредна среща на Г-7, както и на срещата на министрите на отбраната на страните от НАТО, която ще се състои по-късно през седмицата.

Американските власти продължават да демонстрират предпазливост от прибързани действия. “Повратните точки във войната обикновено са опасни”, казва пред “Вашингтон пост” високопоставен представител на правителството на Джо Байдън. А руските лидери показаха, че са стигнали до повратен момент. Виктор Бондарев – председател на комисията за външна политика на горната камара на руския парламент – вчера написа в “Телеграм”, че атаките са началото на “нова фаза от специалната военна операция в Украйна”, като предстоят още “решителни действия”, припомня вестникът.

Британският в. “Дейли телеграф“ обаче посочва, че според ръководителя на Британския център за правителствени комуникации хората в Русия са започнали да губят вяра във войната на Путин.

За руския народ става ясно в каква голяма степен руският президент е “сгрешил в преценката си на ситуацията”, смята шефът на британското разузнаване сър Джеръми Флеминг. Според него в опита си да продължат опустошителната война в Украйна, руските сили вече се намират в “отчайваща ситуация”. По думите му основните стратегии на Путин са се провалили и сега той се сблъсква със “смелите действия на украинците на бойното поле и в киберпространство, които променят хода на събитията”. Флеминг ще произнесе реч в Лондон, в която ще разясни текущите заплахи от страна на Китай и Русия, допълва изданието. 

С вчерашните въздушни удари срещу Украйна Путин реализира две цели. Първата бе посочена от самия него – разплата за взрива на Кримския мост. Втората е унищожаването на важна инфраструктура в украинските градове, с което да въздейства възпиращо на Украйна и да ѝ напомни, че Москва разполага с достатъчно възможности за ескалация и без да прибягва до ядрено оръжие, обобщава в днешния си брой германският в. “Франкфуртер алгемайне цайтунг”

Трудно е да се каже дали са верни твърденията на украинците, че Путин е планирал нападенията още преди взрива в Крим. Но това е напълно възможно, предвид трудностите, които има на източния и на южния фронт, допуска изданието.

Вестникът се спира и на вътрешнополитическата обстановка в Германия. Управляващата коалиция е критикувана дори и от собствените си редици за това, че не е доставила на Украйна “правилните оръжия”. Системата за ПВО, която Шолц беше обещал през лятото, сега ще дойде точно навреме, заключава германското издание.