Руската армия никога няма да превземе Киев

Киев днес, снимка: bgonair.bg

Руската армия никога няма да превземе Киев, заяви словенският премиер Янез Янша, споделяйки впечатленията си от пребиваването в столицата на Украйна, която посети във вторник заедно с премиерите на Полша и Чехия за разговори с ръководството на Украйна, съобщи Танюг. 

Говорейки пред словенската телевизия, Янша каза, че това е било посещение за окуражаване на украинските лидери. Преди всичко това бе посещение, което да покаже, че не сме отписали Украйна, подчерта Янша, добавяйки, че много дипломати, представители на международни организации и корпорации са се изтеглили от Украйна още преди нападението на Русия. 

За тях това бе знак, че не са отписани, че не става дума за подкрепа отдалеч, а че някой вярва, че те ще се отбранят и ще победят, каза словенският премиер.  Според Янша нападенията срещу центъра на Киев са относително редки и градът не е обкръжен. Киев е нападан от изток и запад, но силите, които нападат града, са твърде слаби, за да го превземат. Руската армия никога няма да превземе Киев, каза словенският премиер. 

Янша отново сподели своята идея за забрана на полетите над Украйна, за да се облекчи отбраната от руската агресия, макар НАТО да отхвърли тази идея, твърдейки, че  тя би довела до открит конфликт с Русия. Янша обаче твърди, че тази идея вече е подкрепена от три членки на НАТО и е уверен, че подкрепата за това предложение ще нараства.