Русия стабилизира армията си в Украйна

Снимка: Дойче веле

“Недостатъците на Русия от първата година няма да се повторят, Украйна не може да разчита на това”, казва швейцарският военен експерт Никлас Мазур пред Дойче веле. Според него напоследък Русия е стабилизирала своето командване.

“Вървим към ситуация, в която бойните танкове играят важна роля както в отбраната, така и в контраофанзивата”, казва пред агенция ДПА Никлас Мазур, изследовател в Центъра за проучвания по сигурността към Техническия университет в Цюрих. От есента насам Русия е подобрила своите позиции, смята той.

“Недостатъците от първата година няма да се повторят”

Мазур споделя, че Украйна е провела досегашните си контраофанзиви във време, в което Русия е била с отслабени позиции, особено през есента. Оттогава насам обаче Русия се е консолидирала и е стабилизирала своето командване. “Украйна не би могла да разчита, че руските недостатъци от първата година на войната непременно ще се повторят”, казва експертът.

Мазур изтъква и, че украинците имат затруднения да си набавят муниции за танковете, тъй като оръжейните им фабрики били разрушени. Той подчертава важността на доставките на бойни танкове за Украйна от Запада – като “Леопард”, но отбелязва, че тези доставки биха могли да се превърнат в логистичен кошмар за Украйна, ако не са добре съгласувани. Дори различните версии на един и същ модел биха били допълнително предизвикателство.

Русия се готви за пробив

Агенция ТАСС съобщи, че екипажът на руската фрегата “Адмирал Горшков” е провел учение в западната част на Атлантика по организацията за нанасяне на ядар с хиперзвукова ракета “Циркон” по морска цел на разстояние над 900 км. Както бе обявено по-рано, фрегатата ще участва в съвместни учения с Китай и ЮАР между 17-и и 27-и февруари. 

Тренировки на един от полигоните в тила провежда и щурмовият отряд “Шторм” (“Буря”), чието предназначение е “да постигне пробив в най-сложните участъци от отбраната на украинската армия”. Членовете на отряда участвали в занятия по огнева и тактическа подготовка, по управление на безпилотници, военна топография и комуникации.

Междувременно украинската армия се е изтеглила от оспорвания град Соледар. Киев потвърди за отстъплението. След “месеци на тежки сблъсъци” украинските сили се пренасочват към други позиции, обясни говорителят на армията Сергий Череватий пред агенция “Франс прес”. Москва още на 13 януари обяви, че е превзела Соледар, но Киев отрече. 

Първи значителен напредък за Русия от месеци

С превземането на Соледар руските сили отбелязват първата си значителна победа след поредица неуспехи през последните месеци.

Соледар се намира на около 15 километра североизточно от град Бахмут, който руската армия и наемническата сила “Вагнер” се опитват да превземат от месеци.

Продължава битката за Бахмут

Днес лидерът на проруските сепаратисти в Донецка област Денис Пушилин съобщи за нов напредък на руските войски в Бахмут. Бойците от “Вагнер” “напредват”, заяви Пушилин, цитиран от руски информационни агенции. Той е казал още, че се водят сражения в покрайнините на града, както и в квартали, “които доскоро бяха държавни от врага”. От лятото руските войски се опитват да превземат Бахмут, който преди войната е имал 70 000 жители. Въпреки постоянните атаки обаче досега те не са успели да поемат контрола над града.

Украинската заместник-министърка на отбраната Анна Маляр съобщи в сряда, че руските сили “засилват” атаките си край Бахмут в Донецка област. Тя предупреди за “превъзхождащ брой войници и оръжия” в района.

Маляр написа в Телеграм, че “врагът хвърля в битката значителен брой личен състав, оръжия и военна техника, опитва се да пробие нашата защита [и] понася значителни загуби, но не се отказва от плановете си”. Според нея “интензивността на бойните действия се увеличава”.