Руската офанзива в Украйна е започнала, според НАТО

Снимка: Ройтерс

Украинският град Бахмут беше подложен на тежък артилерийски обстрел тази нощ. Според НАТО Русия е започнала голяма нова офанзива дни преди първата годишнина от инвазията си, съобщи агенция Ройтерс.

Украинските защитници в източния град се защитаваха от нови наземни атаки под тежък обстрел, казаха украински военни.

Украинските сили са отблъснали руски атаки в едно населено място в района на Харков, около пет населени места в района на Луганск и шест в района на Донецк, включително в Бахмут, през последните 24 часа, съобщи украинската армия рано тази сутрин.

Позициите в Бахмут бяха укрепени и само хора с военна роля бяха допуснати, докато всички цивилни, които искаха да напуснат, ще трябва да устоят смело на идващия огън, каза заместник-командир на батальон в понеделник.
„Няма нито един квадратен метър в Бахмут, който да е безопасен или който да не е в обсега на вражески огън или дронове“, каза Павло Кириленко, губернатор на Донецка област, пред украинската национална телевизия късно в понеделник.
Бахмут е основна цел за руския президент Владимир Путин и превземането му ще даде на Русия нова опора в района на Донецк и рядка победа след месеци на неуспехи.
Регионите Донецк и Луганск съставляват Донбас, индустриалното сърце на Украйна, сега частично окупирано от Русия, която иска пълен контрол.
„Виждаме как те изпращат повече войски, повече оръжия, повече способности“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред репортери в Брюксел, като каза, че това е началото на нова офанзива.
Руското нападение над Бахмут е ръководено от наемници от групата Вагнер, които през последните три дни са постигнали малки успехи в северните покрайнини на Бахмут, съобщи британското министерство на отбраната във вторник.
Тактическото руско настъпление на юг от Бахмут вероятно е постигнало малък напредък, каза министерството в редовен бюлетин.
Украинският президент Володимир Зеленски каза, че руските сили се опитват да обкръжат Бахмут.
„Благодаря на всеки един от нашите войници, които пречат на окупаторите да обкръжат Бахмут... и които държат ключовите ни позиции на фронта“, каза Зеленски във вечерно обръщение.